fbpx

Fiskarlaget Nyheter

Skriv ut
18.02.2019 15:55
Gir Brexit-info
Fiskeridirektoratet
Gir Brexit-info
Det er uklart hvordan det går etter 29. mars. Norske myndigheter har nå iverksatt forberedende tiltak i dialog med britiske myndigheter.
Foto: Jan-Erik Indrestrand

Norske fartøy må trolig forholde seg til en hard Brexit fra 29. mars. Norske myndigheter har mandag sendt ut relevant forberedende informasjon til fiskerfartøy som fisker i de aktuelle områdene.

Etter planen skal Storbritannia tre ut av EU 29. mars og i den forbindelse har Fiskeridirektoratet sendt ut et informasjonsskriv til aktører som har fiskeriinteresser i britisk farvann i den som i dag er EU-sonen.

Informasjonsskrivet er publisert på Fiskeridirektoratets nettside (ekstern link) og inneholder en rekke relevante punkter som: Elektronisk rapportering, fartøysporing, lisenser, havnestatskontroll og fangstsertifikater.

Fiskeridirektoratet viser til at det er det uklart hvorvidt Storbritannia og EU blir enige om vilkårene i en uttrekningsavtale. Dersom enighet ikke oppnås vil Storbritannia tre ut av EU 29. mars 2019 uten en avtale med EU. Et slikt scenario betegnes altså som en «hard» Brexit.

Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeridirektoratet har med bakgrunn i dette hatt forberedende prosesser i samarbeid med britiske myndigheter.

Formålet er å sikre at norske og britiske fartøy kan opprettholde aktiviteten i hverandres økonomiske soner også etter 29. mars 2019. Blant annet arbeides det med et felles juridisk og teknisk rammeverk som skal sikre etableringen av nødvendige systemer.

Ytterligere informasjon om konsekvensene av en «hard» Brexit vil bli gitt på et senere tidspunkt etter hvert som de ulike problemstillingene avklares, heter det i det aktuelle informasjonsskrivet. (se link over)

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.