27.06.2024

I samspill med naturen

Høringssvar

Norges Fiskarlag understreker fiskerinæringas avhengighet til naturen i et høringsinnspill til NOU 2024:2 

Norges Fiskarlag har gitt innspill til NOU 2024:2 «I samspill med naturen – naturrisiko for næringer, sektorer og samfunn i Norge». Vårt høringssvar understreker fiskerinæringens avhengighet til naturen og de utfordringene klimaendringer og økt aktivitet i kyst- og havområdene fører med seg. 

Utvalget konkluderer med at vedvarende tap av natur og økende klimaendringer vil kunne føre til store konsekvenser for fiskeriene, som dermed påvirker sysselsetting og verdiskaping i distrikts-Norge. I vårt innspill understreker vi nødvendigheten av forutsigbare rammebetingelser, et godt kunnskapsgrunnlag som inkluderer samlet belastning og veiledning fra offentlige myndigheter for å sikre bærekraftig matproduksjon fra havet også i fremtiden.  

Videre påpeker utvalget at arealbruk og arealbruksendringer er vurdert til å ha størst negativ effekt på økosystemene i Norge. Økt aktivitet i kyst- og havområdene – som økt produksjon av laks og ørret, vindkraftutbygging og petroleumsaktivitet – representerer ytterligere utfordringer for fiskerinæringen. Norges Fiskarlag støtter derfor utvalgets oppfordring til en balansert regulering som sikrer både bevaring, bruk og bærekraftig høsting av marine ressurser. 

– Vår næring er ekstra sårbar for endringer i de ytre faktorene som påvirker gyte-, oppvekst-, og leveområder til fiskebestandene. Tap av tilgjengelig areal for å fiske på er meget kritisk for oss, og vi er tilfredse med at utvalget også setter søkelys på denne utfordringen for fiskerinæringen, sier Fiskarlagets leder Kåre Heggebø. 

Utvalget, oppnevnt av regjeringen Støre i juni 2022, leverte sin rapport 12. februar 2024. Rapporten fokuserer på hvordan norske næringer kan bli berørt av tap av natur og hvordan de best kan håndtere naturrisiko. Fiskarlaget er positive til rapportens anbefalinger, som vi mener vil sette både offentlig og privat sektor i bedre stand til å håndtere naturrisiko i fremtiden. 

Her kan du lese høringsbrevet vårt