10.01.2024

Stabile rammevilkår er avgjørende

For en levende kyst

Norskekysten er spekket med fiskerier og mottak. Lokalsamfunnene er helt avhengig av disse næringene. Den norske fiskeflåten består i dag av nær 11 000 aktive fiskere, fordelt på 5 600 ulike fartøy. Sammen holder de liv i kysten. For å fortsette å levere på sin del av samfunnskontrakten og holde lys i husene langs kysten, er fiskerne avhengige av stabile og forutsigbare rammevilkår også i fremtiden.

Kjetil Pedersen fra Hustadvika er en del av denne statistikken. Han er fisker på garnbåten MS Hellskjær. Rederiet ble etablert i sin moderne form i 1993, men fisket strekker seg tilbake i flere generasjoner i familien Pedersen.

For regionen har fisket vært avgjørende så lenge folk har levd livene sine der. Fisket har skapt grobunn for fremveksten av både mottaksindustri for fisken, og serviceindustri for fartøyene. Bruk av lokale leverandører skaper store ringvirkninger og holder lokalsamfunnene i live. Samtidig er det praktisk for fiskerne å ha lett tilgang til lokal kompetanse når det trengs.

– Vi bruker hovedsakelig lokale leverandører til alt. Det er greit å ha de lokale når du skal ha noe. Da kan du bare sende en melding og skrive: «Kan du komme, vi trenger hjelp,» sier Pedersen.

Ingen fiskere, ingen mottak, intet kystsamfunn

Ringvirkningene fra fiskerinæringa bidrar med store økonomiske verdier. Mesteparten av pengene blir liggende i lokalsamfunnet.

Forsvinner fiskerne, har det store konsekvenser for resten av kystsamfunnene.

– Hvis det ikke er fiskere langs kysten, så forsvinner mottakene, og er det ikke mottak, så er det ikke fiskere. Da blir vi tvunget til å finne andre plasser, sier Kjetil Pedersen.

På denne måten spiller fiskerne en avgjørende rolle i å holde liv i kysten. Det er et samfunnsansvar som de tar på stort alvor. For Pedersen ligger det også en motivasjon i ansvaret fiskeflåten har.

– Det er egentlig en ganske fin tanke, at vi får være med å holde liv i ting her hjemme, sier Kjetil Pedersen.

Usikkerhet for fremtiden

– Vi har kanskje ikke den nyeste, flotteste båten, men det er en billig båt i drift. Vi bruker lite diesel, så det blir lite utslipp for hver kilo fisk vi får inn, forklarer den engasjerte fiskeren.

Mannskapet på Hellskjær har hatt mulighet til å oppgradere både fartøy og utstyret om bord, og har rustet skipet for mange flere år til sjøs.

– Vi sitter litt, som resten av næringa, og venter på hvordan kvotemeldinga faller ned. Vi er ganske spent på hvordan det her blir fremover, sier Kjetil Pedersen.

Den 12. januar legger regjeringen frem ny kvotemelding for fiskerinæringa. Blant Norges mange fiskere er det knyttet stor forventning til regjeringens plan for videre forvaltning av fiskerinæringa. Rammene som settes nå, vil ha stor betydning for næringa i årene som kommer. Da er det viktig for fiskerne at deres behov blir hørt i prosessen.

– Det er ikke alt vi er helt enig med myndighetene i, og da er Fiskarlaget en god mulighet til å skubbe næringen i den retningen vi mener er best, sier Pedersen.

Trenger stabile vilkår

Fiskeri gir Norge enorme verdier, både økonomisk og kulturelt. Fiskerinæringa ønsker å utvikle seg videre. Skal næringa klare det, er den helt avhengig av at rammebetingelsene for fisket ligger fast uavhengig av hvem som styrer i regjeringskontorene.

Norge trenger fiskeren. Fiskeren trenger stabile rammevilkår. Kun på denne måten kan vi sikre at Norge fortsetter å ha en av verdens mest differensierte og minst konsoliderte fiskeflåter som gir store verdier tilbake til både kyst og land.

Les mer om Fiskarlagets forventninger til Stortingets behandling av kvotemeldinga her: