10.01.2024

– Forsvinner vi, så er vi vekk

Reketråleren Saga

Den norske fiskeflåten favner bredt, fra små sjarker som går langs land til store fartøy som opererer fra sør til nord. Aina Revhaug, rekefisker på tråleren Saga, er en del av det tradisjonsrike rekefisket på Hvaler. Hun håper rammevilkårene som sikrer fiskerikulturen på Østlandet får ligge fast, slik at også fremtidige generasjoner kan nyte godt av verdiene som skapes.

Aina Revhaug er «kvinnskap» på reketråleren Saga. Hun har drevet med rekefiske på Hvaler i seks år, og mener at miljøet som finnes der er helt unikt.

– Det finnes ikke så mange miljøer igjen som dette her, hvor du faktisk kan gå bortover brygga og møte fiskere som ordner med båtene sine, og det liksom er et eget lite samfunn, med et eget språk og en egen sjargong. Her snakker man «fiskærsk» og det tar litt tid å lære seg har jeg erfart, sier Revhaug med et smil.

Rekefisket som finner sted her, har betydning langt forbi Hvalerøyene. Kulturen og verdiene som oppstår som følget av fisket har ringvirkninger som favner bredt.

– Det er masse arbeidsplasser og et helt eget miljø. Det har ikke bare betydning for Hvaler, men for hele Østlandets fiskerikultur, sier Revhaug.

En bærekraftig høstet ressurs

Revhaug legger vekt på at rekefiske skiller seg fra mange andre typer fiskeriaktivitet. Det finnes ingen sesong – de som fisker reker, fisker bare reker, hele året. Nærheten til ressursen er sentralt, og det sikrer at råvaren både er av høy kvalitet og er bærekraftig høstet.

– Det er kort vei å hente den, og råvaren er bærekraftig: den er ikke foret på soya fra Brasil, den er villfanget. Det er kort vei, lite dieselforbruk, mottak ved kaia. Det kan ikke bli bedre, sier Revhaug.

På denne måten er det tradisjonelle rekefisket også en naturlig del av fremtidens matsystemer, der bærekraft vil være en sentral del av i å avgjøre hva slags mat vi produserer.

Lang kompetanse

Det har blitt fisket reker rundt Hvalerøyene i over 100 år. Redskapene og kunnskapen er spesielt tilpasset området, med både leverandør- og mottaksindustri til stede i lokalmiljøet.

– Vi er veldig heldige som har alt samlet her. Jeg håper det varer. Forsvinner vi så er vi vekk, da kommer vi ikke tilbake igjen. Dette er ikke noe du bare starter opp med og kan fra dag én, sier Aina Revhaug.

Trenger stabilitet

Den norske fiskerikulturen er en stor del av Norges kulturarv, og viser frem de variasjonene som finnes i det langstrakte landet vårt, fra rekefiske på Hvaler til torskefiske i Lofoten. For å bevare disse tradisjonene, og verdiene det skaper for fellesskapet, er fiskeren avhengig av stabile rammevilkår som står seg over tid.

På den måten sikrer vi at fornyelse og tradisjonsbevarelse går hånd i hånd, og at den norske fiskerikulturen vil være av glede også for fremtidens generasjoner.

For Norge trenger fiskeren. Og fiskeren trenger stabile rammevilkår.

Les mer om Fiskarlagets forventninger til Stortingets behandling av kvotemeldinga her: