Vern og ivaretagelse
Høring om Andfjorden
Etter Fiskarlagets oppfatning må marint vern også ha som mål å verne om fiskernes ressursgrunnlag. Det skriver vi i vårt svar til statsforvalteren om verneforslaget for Andfjorden.
Høringssvaret i saken er sendt inn fra Nord Fiskarlag og det påpekes at det fra fiskernes side er helt avgjørende at vi klarer å ivareta havet, kysten og bestandene på best mulig måte over tid.
Etter Fiskarlagets oppfatning må marint vern derfor også ha som mål å verne om fiskernes ressursgrunnlag.
Nord Fiskarlag påpeker også at det er lagt til grunn at verneforslaget ikke reduserer verdiskapingspotensialet for fiskerinæringen i området nevneverdig, og at fiskerireguleringer i verneområdet fortsatt skal skje gjennom ordinære reguleringsprosesser, med hjemmel i Havressurslova.
Mangler
I sum mener vi verneforslagets effekt på fiskeriene her ble noe undervurdert.
Etter Fiskarlagets oppfatning er det selve konsekvensutredningen som har enkelte mangler når det gjelder forståelse av utøvelse av ulike fiskerier, og den samlede effekten av aktuelle arealbegrensninger innenfor utredningsområdet, inkludert aktivitetene til Forsvaret og Andøya Space.
Samtidig gir vi rosende tilbakemelding til saksbehandlerne hos Statsforvalteren i Nordland og Statsforvalteren i Troms og Finnmark for en ryddig og oversiktlig prosess.
Vi er fornøyde med hvordan prosessen har vært lagt opp, både med tanke på grad av medvirkning, men også hvordan merknader har blitt fulgt opp. Vi oppfatter nå at Andfjorden marine verneområde vil kunne vedtas med et godt kunnskapsgrunnlag i bunn.
Utfordres stadig
Fiskerne opplever stor konkurranse om bruk av sjøareal som er og har vært viktige bruks- og ressursområder for fiskerinæringen. Tilgjengelig areal for fiskeriinteressene oppleves stadig å bli ytterligere redusert og forutsetningen for marint vern må være at fiskeriene stort sett får fortsette som før.
Det foreslås å avsette et område «sone A» som omfatter den sentrale delen av Andfjorden, Meløyvær og Steinavær, samt bambuskorallskogen i dypområdet utenfor Kvalnes på Andøya,
Støtter detoneringsforbud
Vi støtter Statsforvalterens forslag om forbud mot detonering av sprenglegemer under vann i hele beskyttelsesområdet (sone A) i verneforskriften. Statsforvalteren legger imidlertid opp til at det fortsatt skal være tillatt å skyte kalde granater og missiler som detonerer over eller i vannoverflaten i hele verneområdet.
Vi oppfordrer Statsforvalteren om også å vurdere strengere regulering av detonering av sprenglegemer over vann og i vannoverflaten i dette beskyttelsesområdet.
Vi stiller også spørsmål ved hvilke påvirkning «støyforurensningen» fra Forsvarets og Andøya Space sine aktiviteter, kan ha på området og bestandene. Dette omfatter ikke bare sprengninger/detonasjoner, men også sonaraktivitet.
Krevende med støy
Våre medlemmer har erfart at slikt «støy» kan ha stor skremmeeffekt på viktige bestander, og dermed også en betydelig negativ påvirkning på fiskeriene. Etter vår oppfatning er det uheldig at dette ikke ble tilfredsstillende vurdert i konsekvensutredningen, og dermed heller ikke omtalt i verneforslaget.
Tydelig om fiskeriene
Hva angår periodene på året hvor fiskeriaktiviteten er størst, fremgår det av dokumentene at aktiviteten er spesielt stor i perioden 15. september til 15. mai. Vi ønsker å presisere at også blåkveitefisket er et viktig fiskeri i området.
Fisket er delt inn i to perioder, den første fra medio mai og den andre fra begynnelsen av august.
Fakta – Andfjorden marine verneområde.
Utredningsområdet er på 1964 km2 og ligger delvis i Nordland fylke og delvis i Troms og Finnmark fylke, i henholdsvis Andøy, Harstad og Senja kommuner.
Les hele høringssvaret nedenfor