Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
03.05.2018

Unge fiskere imponerer

Strandrydding i Lofoten

Fremtidige fiskere markerte torsdag at de vil ha rent hav. Elever fra Lofoten Maritime Fagskole ryddet flere hundre kilo avfall i et samarbeid med Clean up Lofoten og sjømatnæringen.

20 elever og lærere fra den maritime fagskolen på Gravdal i Lofoten deltok i ryddedugnaden i og ved Fallkråa ved Mortsund.

– Jeg er imponert over ungdommen. Det sier Børge Iversen, lokal ildsjel og erfaren fisker fra Ballstad. Han var med som en av representantene fra sjømatnæringen under dugnaden.

 

Mange år med godt arbeid

Børge Iversen har i en årrekke ryddet i Lofoten selv og senest mandag denne uken fylte han sammen med 150 sambygdinger på Ballstad to tilhengerlass med avfall.

– Det har vært gjort et godt avfallsarbeid i en årrekke i Lofoten og det begynner generelt å bli bra, men noen steder som her i Fallkråa fylles det særlig mye på med strømmen, sier han.

Iversen sier gode holdninger er noe som det må arbeides med over tid.

–  Jeg er glad for at fremtidens næringsutøvere får denne typen gode holdninger inn som en del av skoletiden. De er jo ute både på høsten og nå på våren. Jeg er rett og slett imponert, sier han.

Børge Iversen sier han har som prinsipp å plukke med herreløst avfall når han er på sjøen.

–  Ser vi en plastpose eller annet herreløst avfall som driver i vannet, så stopper vi og tar det med oss, sier han.

180 tonn samlet opp!

Strandrydding ved den maritime skolen har over flere år vært et samarbeid med Clean up Lofoten, som eies av Lofoten Avfallsselskap IKS (LAS) og Lofotrådet. LAS har koordinert ryddekampanjer for marint avfall siden 2011 og i denne perioden ryddet mer enn 180 tonn plastsøppel langs strendene i Lofoten.

–  En hovedutfordring i Lofoten er den ofte korte strandlinjen og de mange holmene. Dette gjør at vi må ha båt og da er det uvurderlig å ha et godt samarbeid med kommende fiskerne fra skolen på Gravdal, sier informasjons- og kvalitetsleder i LAS Monica Kleffelgård Hartviksen.

Skolen stilte med i alt fire ulike båter og dette gir elevene trening om bord i fartøyene med føring, lasting og lossing og generell sikkerhet.

–  Alt dette, sammen med gode holdninger til avfall, gjør at skoledager som dette er uvurderlige, sier lærer Gry-Anette Strømnes.

Hun var selv forundret over å se hvor mye søppel elevene klarte å finne.

–  Det er all typer avfall fra leker og husholdningsartikler til fiskeutstyr og en militær granat i årets fangst, oppsummerer hun.

Fra sjøen ser Fallkråa ut som en klassisk idyllisk vik, men på nært hold viser det seg at det er mye plast inne på land. Elevene fylte nesten seks kubikksekker med søppel på knappe tre timer.

Varm lunsj

Totalt var det nesten 30 personer som var med på ryddingen, ettersom også ordfører i Vestvågøy Remi Solberg (Ap) tok utfordringen til å delta sammen med Børge Iversen.

De to fikk sammen med elevene servert en utsøkt lunsj fra grillene til soussjef Johan Port og assisterende kjøkkensjef Axel Olof Magnusson. Kokkene fra Thon Hotel Svolvær serverte grillet tørrfisk og fiskekaker med smakfullt tilbehør.

–  Dette var noe annet enn brunost, utbrøt en av elevene i finværet på kaia i Mortsund.

 

Sjømatnæringen var med

Sjømatnæringen har i år gått sammen om å samordne sin innsats knyttet til den nasjonale strandryddeuka, og strandryddedagen den 5. mai. Bak initiativet står Norges Sjømatråd, Sjømat Norge, Norges Fiskarlag, Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Fiskebåt, FHF, SUROFI, Norges Råfisklag, Norsk Industri og Norges Sildesalgslag.

–  Strandryddingen ved Mortsund er ett av fire regionale arrangement vi er involvert i. Som næring er vi opptatt av rent hav og å få rydde sammen med fremtidige fiskere oppleves som meningsfullt, sier informasjonsleder Jan-Erik Indrestrand i Norges Fiskarlag som var sjømatnæringens representant i Mortsund.

Indrestrand sier næringen både er opptatt av å rydde og å forebygge.

–  Vi håper at det i fremtiden skal bli mindre behov for å rydde som følge av endrede holdninger og kreative løsninger knyttet til retur og gjenbruk.   

Sjømatnæringen har gått bredt ut overfor medlemmer, rederi, bedrifter og enkeltpersoner i næringen om å engasjere seg i sine lokalmiljø. De fire strandryddetokt denne uken foregår på Giske på Sunnmøre, i Florø, Lofoten og i Bergen.

Næringen organiserer sin deltagelse gjennom Hold Norge rent. Meld deg til innsats du også!

Kontaktperson:

  • Informasjonsleder Jan-Erik Indrestrand, 97 11 41 41