Status om råtnetråd
Møtte Fiskeridirektoratet
Norges Fiskarlag har hatt et statusmøte om råtnetrådsaken med Fiskeridirektoratet. Det vil i løpet av kort tid komme reviderte monteringsbeskrivelser knyttet til både teiner for sjøkreps og taskekrabbe.
Vi har siden i fjor høst jobbet med råtnetrådsaken (bomullstråd), med bakgrunn i høringen knyttet til rømmingshull i teiner fra juni 2021 og endringene som Fiskeridirektoratet la inn i utøvelsesforskriften i november i fjor, og som nå er gjeldene i §29 i høstingsforskriften.
Bakgrunnen for arbeidet med saken er krav til rømmingshull som ble innført i både hummerfiske (2018), fritidsfiske etter krabbe (2019), leppefisk (2021), fritidsfiske etter sjøkreps, kongekrabbe, taskekrabbe og annen krabbe (2022), samt kongekrabbe utenfor det kvoteregulerte området (mars 2022).
Nye krav
Fra 1.juli 2022 vil det iverksettes nye krav til rømmingshull i teinefisket etter sjøkreps og taskekrabbe.
Kravene til rømmingshull vil redusere faren for at teiner fortsetter å fiske etter at de er tapt og slik kan spøkelsesfiske unngås.
Fiskarlaget har gjennom flere henvendelser og møter, hatt fokus på å bidra til forenkling av monteringsløsningene for enkelte teinetyper, i den hensikt å redusere merarbeidet kravene til rømmingshull vil medføre.
Dette har dreid seg om å søke gode monteringsløsninger for ulike teinetyper, samt at innføringen av krav blir gjort gjeldene i god tid før innføring slik at fiskerne får tid til å sette seg inn i de nye kravene:
-Krav til rømmingshull i teinefisket etter sjøkreps og taskekrabbe er blitt utsatt fra 1.1.2022 til 1.7.2022 sammen med en revidert monteringsbeskrivelse
-Krav til rømmingshull i teinefiske etter kongekrabbe ble utsatt til 1.3.2022 utenfor det kvoteregulerte området
-Trådtykkelsen er økt til 4 mm etter påtrykk fra Fiskarlaget, slik at nå vil tykkelsen være lik alt yrkesfiske.
- Fiskarlaget har tidligere skrevet om saken – les hva vi omtalte i desember 2021
Statusmøte
Det nærmer seg 1.juli, og Fiskarlaget har fått en rekke henvendelser fra fiskere som snart går i gang med teinefisket og som etterlyser den reviderte monteringsbeskrivelsen for hvordan de skal montere råtnetråd i teinene.
På bakgrunn av dette er det holdt et digitalt møte mellom Fiskarlaget og Fiskeridirektoratet der vi fikk informasjon om status i arbeidet med den reviderte monteringsbeskrivelsen.
Det foregår fortsatt teineforsøk, som for øvrig startet opp i januar i år.Vi kan forvente oss at monteringsbeskrivelsene for sjøkreps kommer først, og deretter taskekrabbe.
Momenter fra møtet
Fisket etter sjøkreps – kvadratiske krepseteiner/miniteiner: Disse har tømmeluke i taket og det har vært usikkert om råtnetråd i låsekrok vi skape tilstrekkelig åpning til rømningshull. Alternativet har vært å skjære hull og lisse sammen hullet med råtnetråd – noe som har møtt kritikk grunnet mye arbeid med montering og vedlikehold.
Direktoratet har derfor undersøkt alternative løsninger, og landet på en lukeløsning som beste alternativ. Bomullstråd i låsekrok/strikk til låsekrok vil være tillatt, også i kvadratiske teiner/miniteiner med tømmeluke i taket.
1 Fiske etter taskekrabbe – «plastkasseteina»: Det har vært gjort forsøk av foreslåtte løsninger fra Fiskarlaget med bruk av tømmeluke på toppen av teinen som rømmingshull.
Direktoratet opplyser at forsøkene gjennomført i vinter er helt entydige med hensyn på at tømmeluken kan fungere som rømmingshull.
Det kjøres nå forsøk på spesifikke festemetoder og vil bli vurdert hvor fritt en festeløsning for lokk kan beskrives når dette skal benyttes som rømmingshull.
2 Fiske etter taskekrabbe – «klappteiner»: Med basis i bekymringer for slitasje fra fiskarlaget er det gjort undersøkelser for å se om det er sterk slitasje på bomullstråd i forbindelse med rømmingshull i taket på denne teinetypen.
Undersøkelsene viser liten slitasje på tråd, og lite gnaging på tråd. Undersøkelene viser også at både krabbe og hummer kommer seg ut gjennom taket, selv om det tar noe tid for hummer.
Plasseringen av hullet vil også være den beste med hensyn på redusert slitasje og gnag.
3 Fisket etter taskekrabbe – treteiner: Direktoratet vurderer det som kun en liten andel av aktive fiskere som benytter denne teinetypen, men etter flere henvendelser fra fiskere er det vurdert og søkt løsninger også for denne typen teine.
Utfordringen har vært at det er mange ulike utforminger på teinen, og derfor vanskelig å lage en generell monteringsbeskrivelse.
Forsøkene viser at det er ingen grunn til ikke å tillate rømmingshull i kalven dersom dette kan lages tilstrekkelig stort (jfr. forskrift).
Når det gjelder rømmingshull gjennom tømmeluke på toppen teinen så er dette til vurdering, men det store antall lukeløsninger er en utfordring med hensyn angivelse i en monteringsbeskrivelse.
Fisket etter hummer – eldre modell av skotteteiner med tømmeluke på toppen: For denne teinetypen var det påkrevd med montering av rømmingshull på siden av teinen. Flere fiskere opplevde sterk slitasje på tråden.
Direktoratet har utført forsøk både med 3 mm og 4 mm råtnetråd, ved denne plasseringen av rømmingshull.
Forsøk gjennom vinteren med god fangstilgang og værutsatte områder viser liten slitasje på tråden, slik at dette kravet opprettholdes, men med justert trådtykkelse til 4 mm.
Ny generell løsning for alle teinefiskerier etter skalldyr
I møtet informerte også direktoratet om at det i tillegg vil bli åpnet for bruk av en mer generell lukeløsning som monteres på selve teinen, for den som vil benytte dette.
Direktoratet opplyser at dette i hovedsak er en løsning rettet mot produsentene og produksjon av nye teiner som innehar en forenklet løsning til rømmingshull.
Direktoratet sier at det har vært en premiss for dem å lage løsninger til fiskerne som skal kunne benyttes i sine eksisterende teiner. Således vil utskifting til nye modeller av teiner med innmonterte rømmingshull, komme når fiskeren selv ønsker dette.
Flere spørsmål i saken? Ta kontakt med rådgiver Trude Knutsen.