Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
18.10.2022

-Solid og viktig ressurs

RS-flaggskip døpt

-Det er en svært viktig styrking av sikkerhet og beredskap i et værhardt område som nå kommer på plass i Vardø. Det sier Fiskarlagets styremedlem Kurt Ludvigsen som tirsdag deltok i dåpen av Redningsselskapets nye flaggskip i Oslo.

Tirsdag 18. oktober er en merkedag for Redningsselskapet og beredskapen organisasjonen bidrar med langs kysten.

RS 174 «Oscar Tybring V» ble i en flott seremoni døpt ved Honnørbrygga nedenfor rådhuset i Oslo, med justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl som gudmor.

Til stede var også Kurt Ludvigsen, som i tillegg til å være landsstyremedlem i Norges Fiskarlag også sitter i Redningsselskapets representantskap sammen med Kjell Ingebrigtsen.

Rød løper, Kampen janitsjar og festpyntet båt.

Feiende flott

Kurt Ludvigsen hadde tatt turen fra Sommarøy i Tromsø der han har sitt tilhold.

Den erfarne fiskeren koste seg i høstsola og vi så med selvsyn at han kom i 17.-maistemning sammen med Kampen janitsjar, som slo an og ga en rekke toner i kjent stil gjennom hele den halvtimeslange dåpsseremonien.

Også Maria Haukaas Mittet og Lars Bremnes ga tonefølge til den stilfulle markeringen ved Honnørbrygga.

Side om side med den nye stoltheten til Redningsselskapet lå også organisasjonens første skøyte, ærverdige «Collin Archer».

Fikk inspisere

Kurt Ludvigsen rakk også en prat med mannskapet og en kort omvisning i styrhuset før statsråden ankom og den høytidelige seremonien startet opp.

«Oscar Tybring V» var drapert med vimpler og tok seg godt ut i høstsola ved Honnørbrygga. 

Kurt Ludvigsen sier det nok blir kontraster for det nye flaggskipet når det kommer i regulær drift.

-Det er tøffe og dyktige folk i mannskapet som er godt trent og som kjenner kysten. Det er betryggende for oss som driver havet å vite at de dyktige sjøfolkene om bord har en skøyte som både har fart, utstyr og aksjonsradius i de enorme havområdene i nord, sier han.

-Som fisker er det alltid en trygghet å vite at beredskapsressursene vi har stasjonert i leia er i stand til å gi oss hjelp og assistanse. Den nye redningsskøyta kan vi definitivt kalle et flaggskip, og det er med stolthet jeg som fiskernes representant i Redningsselskapets representantskap har tatt del i prosessen frem mot denne dagen, sier Kurt Ludvigsen.

Justis – og beredskapsministeren var raus med champagnen under dåpen.

Mer om båten

Den nye redningsskøyta «Oscar Tybring V» er bygget etter at regjeringen Solberg i 2020 bevilget 15 millioner kroner i ekstra tilskudd fra Justis- og beredskapsdepartementet til Redningsselskapet.

Tilskuddet var øremerket for å styrke beredskapen i nord og for å brukes til en redningsskøyte i Vardø. Dette er første gang en redningsskøyte blir gitt fra folket til folket, påpeker Redningsselskapet selv i en omtale av dagens markering.

Utstyrt for de røffeste forholdene

Fartøyet har en slepekraft på 23,5 tonn og den nye beredskapsressursen kan ifølge Redningsselskapet holde store lasteskip unna fjæresteinene, og vil sørge for livsviktig beredskap i Øst-Finnmark og de røffe havområdene rundt.

Toppfarten er 29 knop, den nye båten er nesten 25 meter langt og har en bredde på sju meter.

Oscar Tybring har gitt navn til det nye fartøyet. Han var lege og forfatter og tok initiativ til å opprette Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning i 1891 – i dag Redningsselskapet.

Fartøyet har en brannpumpe som leverer 2 000 L/min og er levert av Swede Ship Marine AB.