02.11.2023

Sjømateksport på 18,4 milliarder

Tallene for oktober

Aldri tidligere har Norge eksportert sjømat for en høyere verdi i en enkeltmåned enn i oktober. Eksportverdi på 18,4 milliarder kroner, er en økning på 3,3 milliarder kroner, eller 22 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Det er særlig verdien av laks som drar opp tallene. Det er en kombinasjon av høye laksepriser, økte eksportvolum og den svake norske kronen som løfter totalverdien til et historisk høyt nivå. Det forteller administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer i sjømatrådets månedlige eksportrapport.

I oktober eksporterte Norge laks for 12,5 milliarder kroner. Det utgjorde 68 prosent av den totale verdien av sjømateksporten i forrige måned og er en vekst på 22 prosent sammenlignet med oktober i fjor.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 142,4 milliarder kroner. Til sammenligning eksporterte Norge sjømat for 151,4 milliarder kroner i hele 2022, noe som da var ny rekord.

Tre faktorer drar opp verdien

– 2023 har så langt vært preget av høy matvareinflasjon, økte kostnader og en kraftig valutaeffekt. Dette er faktorer som har vært med å presse opp verdien målt i norske kroner. Resultatet er at sjømateksporten i år vil bli rekordhøy, sier Sjømatrådets administrerende direktør.

I takt med dyrtid og redusert kjøpekraft har det over tid vært en nedgang i både import og konsum av sjømat i mange av de store europeiske sjømatmarkedene.

– De siste måneders nedgang i inflasjonen, samt utsikter til en noe bedret økonomisk utvikling, gir imidlertid håp om at etterspørselen vil bedre seg i Europa fremover, sier Christian Chramer.

Av de villfangede artene var det sild og makrell som hadde den største verdiveksten i oktober.

Verdifall for fersk torsk

Norge eksporterte 1 870 tonn fersk torsk til en verdi av 118 millioner kroner i oktober

Verdien falt med 11 millioner kroner, eller 9 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Volumet falt med 9 prosent.

Danmark, Spania og Nederland var de største markedene for fersk torsk i oktober.

Oppdrettstorsk

Eksportvolumet av oppdrettstorsk fortsetter å øke, og hele 44 prosent av eksportverdien av fersk torsk i oktober var oppdrettstorsk.

Totalt ble det i oktober eksportert 890 tonn fersk hel oppdrettstorsk, til en verdi av 52 millioner kroner. Dette er mer enn en dobling både i verdi og volum sammenlignet med oktober i fjor.

Villfanget torsk påvirkes av ulike faktorer

– Eksporten av villfanget fersk torsk faller i takt med lavere kvoter og landinger, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Mens Spania var det største destinasjonslandet for oppdrettstorsk i oktober, med et eksportvolum på over 300 tonn, endte over 80 prosent av den villfangede torsken i transittlandet Danmark.

Økt eksport til Spania

– Spanjolene elsker fersk norsk torsk og er vårt største skreimarked. Det er gledelig at eksporten av fersk torsk til Spania fortsetter også utenfor skreisesongen, sier Norges sjømatråds utsending til Spania, Tore Holvik.

Eksportvolumet av villfanget fersk torsk endte på 980 tonn, til en verdi av 66 millioner kroner. Dette er en nedgang på 42 prosent i volum og 38 prosent i verdi.

Fall i volum og verdi for fryst torsk

Norge eksporterte 4 349 tonn fryst torsk til en verdi av 246 millioner kroner i oktober. Verdien falt med 27 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Volumet falt med 7 prosent.

Kina, Polen og Storbritannia var de største markedene for fryst torsk i oktober

Selv om Kina var det største destinasjonslandet for fryst torsk i oktober, fortsetter volumet dit å synke, slik det har gjort i hele år.

Totalt ble det eksportert 1 375 tonn fryst torsk til Kina i oktober, noe som er 16 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

God måned for klippfisk

Norge eksporterte 11 204 tonn klippfisk til en verdi av 886 millioner kroner i oktober. Verdien økte med 178 millioner kroner, eller 25 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Det er en vekst i volum på 19 prosent.

Portugal, Brasil og Kongo-Brazzaville var de største markedene for klippfisk i oktober

4 700 tonn klippfisk av torsk ble eksportert i oktober, til en verdi av 571 millioner kroner. Dette er en økning på 19 prosent i volum, og 33 prosent i verdi sammenlignet med oktober i fjor.

Brasil største marked for klippfisk av sei

For klippfisk av sei var eksportvolumet 5 600 tonn, til en verdi av 256 millioner kroner, noe som er en økning på 23 prosent i volum og 17 prosent i verdi. I tillegg ble det eksportert klippfisk av brosme og lange for henholdsvis 32 og 23 millioner kroner i oktober.

– For klippfisk av sei var Brasil det største markedet målt i verdi, tett etterfulgt av Kongo-Brazzaville, med en eksportverdi på henholdsvis 75 og 72 millioner kroner, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Nedgang til Portugal hittil i år

Portugal var som vanlig det største markedet for klippfisk av torsk, med hele 76 prosent av eksportverdien, og en økning i eksportvolum på 15 prosent i oktober.

Hittil i år er eksportvolumet av klippfisk til Portugal 6 prosent lavere enn i fjor.

Myndighetene reduserte momsen

– I april reduserte myndighetene i Portugal momsen på en rekke essensielle matvarer, deriblant klippfisk. Dette har gitt utslag i lavere utsalgspriser i butikk og økte salgsvolum. Momsreduksjonen vil bidra positiv på konsumet av klippfisk nå fram mot jul. Når denne ordningen etter planen skal avsluttes ved nyttår, kan det gi en negativ effekt på konsumet, sier Norges sjømatråds utsending til Portugal, Trond Rismo.

Vekst for saltfisk

Norge eksporterte 2 186 tonn saltfisk til en verdi av 153 millioner kroner i oktober. Verdien økte med 45 millioner kroner, eller 42 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Det er en vekst i volum på 33 prosent.

Portugal, Italia og Canada var de største markedene for saltfisk i oktober

Portugal hadde størst verdivekst denne måneden, med en økning i eksportverdi på 41 millioner kroner, eller 69 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Portugal endte på 1 153 tonn, noe som er 40 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Uendret verdi for tørrfisk

Norge eksporterte 521 tonn tørrfisk til en verdi av 135 millioner kroner i oktober. Verdien er uendret sammenlignet med oktober i fjor. Volumet falt med 4 prosent.

Italia, Kroatia og USA var de største markedene for tørrfisk i oktober.

Kroatia hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 7 millioner kroner, eller 46 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til Kroatia endte på 69 tonn, noe som er 26 prosent høyere enn samme måned i fjor.

– Eksportvolumet til vårt største tørrfiskmarked Italia sank med 60 tonn i oktober, til totalt 270 tonn. Hittil i år har imidlertid volumet til Italia økt 83 tonn, eller 4 prosent, til totalt 1617 tonn, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Positiv verdiutvikling for sild

Norge eksporterte 23 314 tonn sild til en verdi av 430 millioner kroner i oktober. Verdien økte med 22 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Volumet falt med 20 prosent.

Polen, Litauen og Tyskland var de største markedene for sild i oktober.

Den viktige NVG-fangstsesongen kom i gang tidlig i oktober. De første ukene var rolige, men fra midten av måneden har det vært et godt fiske, med 36 200 tonn i uke 42 og 47 200 tonn i uke 43.


Volumet av sild gikk ned i oktober, mens verdien går opp.

Dreining fra hel fryst sild til filet

Reduksjonen i eksportvolum skyldes en dreining fra hel fryst sild til filet.

– I fjor ble det eksportert 11 000 tonn fryst hel NVG-sild i oktober, mens eksporten falt til 2 600 tonn i år. Prisen på fryst hel NVG-sild ligger rundt 20 prosent høyere enn i fjor, og det er kun Egypt som henger med på disse prisene, sier ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Så langt i år er det eksportert 61 500 tonn fryst hel sild, mot 94 000 tonn på samme tid i fjor. Det er en nedgang på 35 prosent.

– Det er fortsatt god etterspørsel etter sildefilet, og da spesielt i Litauen, Polen og Tyskland, forklarer Johnsen.

I oktober ble det eksportert 14 400 tonn filet, mot 11 300 tonn i samme måned i fjor, en økning på 27 prosent. Dette skjer selv om prisene for sildefilet i snitt økte med 18 prosent fra oktober i fjor til oktober i år.

– Lavere sildekvoter i år sammenlignet med fjoråret, og enda lavere kvote på NVG-sild til neste år, bidrar sammen med en svak krone til et høyt nivå på eksportprisene, sier Jan Eirik Johnsen.

Vekst i volum og verdi for makrell

Norge eksporterte 79 172 tonn makrell til en verdi av 1,8 milliarder kroner i oktober. Verdien økte med 357 millioner kroner, eller 25 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Det er en vekst i volum på 4 prosent.

Japan, Sør-Korea og Kina var de største markedene for makrell i oktober.

Godt volum og en rekordhøy snittpris for makrellen ga rekordhøy eksportverdi for makrell i en enkeltmåned.

Snittprisen i oktober i år var 22,50 kroner, mot 18,70 kroner i oktober i fjor, en økning på 20 prosent. Samtidig har prisen som industrien betaler til flåten, økt med 28 prosent så langt i år.

Fisket tok seg opp i britisk sone

– Etter et labert fiske i norsk sone i september, tok fisket seg opp da de norske båtene begynte å fiske i britisk sone i oktober. Avtalen med Storbritannia fra i juni i år åpnet for at norske fiskere kunne fiske totalt 135 000 tonn i britiske farvann. Av dette gjenstår nå kun 400 tonn. For flåten gjenstår det nå ca. 35 000 tonn i norsk sone, opplyser ansvarlig for pelagiske arter i Norges sjømatråd, Jan Eirik Johnsen.

Økt direkteeksport til Japan

Trenden med økt direkteeksport til Japan og økt eksport til bearbeiding i Vietnam istedenfor Kina fortsetter.

– Så langt i år er det eksportert 55 000 tonn til Japan, mot 45 000 tonn i fjor, en økning på 22 prosent. Til Kina har det så langt i år gått 21 000 tonn, mot 50 000 tonn på samme tid i fjor, en nedgang på 58 prosent, sier Johnsen.

Sterk eksportmåned for kongekrabbe

Norge eksporterte 235 tonn kongekrabbe til en verdi av 125 millioner kroner i oktober. Verdien økte med 47 millioner kroner, eller 61 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Det er en vekst i volum på 113 prosent.

USA, Vietnam og Hongkong SAR var de største markedene for kongekrabbe i oktober.

– Til tross for økt tilførsel av russisk kongekrabbe i Asia og gjenåpning av fisket etter rød kongekrabbe i Alaska, ble oktober en sterk eksportmåned for norsk kongekrabbe, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa.

Eksporten av kongekrabbe til USA fortsetter å vokse etter sanksjoner mot russisk krabbe. I oktober ble det eksportert 153 tonn til en verdi av 88 millioner kroner, noe som er rekord i både volum og verdi for en enkeltmåned for kongekrabbe til USA.

Tredoblet volum av fryst kongekrabbe

Dette er en økning på 50 millioner kroner, eller 134 prosent, sammenlignet med oktober i fjor.

– Snittprisen for både fryst og levende kongekrabbe går ned, så verdiveksten drives først og fremst av økte volum og en svekket norsk krone, forklarer Voraa.

Volumøkningen totalt til USA er på 212 prosent. For fryst kongekrabbe er volumet tredoblet sammenlignet med oktober i fjor.

– I takt med at det nå er mye russisk kongekrabbe i de asiatiske markedene, faller eksporten av levende kongekrabbe til Asia sammenliknet med de siste månedene. Det er ikke overraskende. Likevel ble det i oktober eksportert 41 tonn levende kongekrabbe, til en verdi av 13 millioner kroner, til Asia, med Vietnam og Hong-Kong som største markeder, sier Josefine Voraa.

Dette er en økning på 277 prosent i volum til Asia sammenlignet med oktober i fjor, men her gikk prisen ned med hele 16 prosent, fra 393 kroner per kilo til 330 kroner per kilo.

Kraftig fall for snøkrabbe

Norge eksporterte 34 tonn snøkrabbe til en verdi av 3 millioner kroner i oktober. Verdien falt med 30 millioner kroner, eller 90 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Volumet falt med 85 prosent.

Bulgaria, USA og Nederland var de største markedene for snøkrabbe i oktober.

Bulgaria hadde størst verdivekst denne måneden, med en eksportverdi på 2 millioner kroner, mot ingenting i fjor. Eksportvolumet endte på 26 tonn.

Sterk måned for reker

Norge eksporterte 1 928 tonn reker til en verdi av 118 millioner kroner i oktober. Verdien økte med 13 millioner kroner, eller 12 prosent, sammenlignet med oktober i fjor. Det er en vekst i volum på 32 prosent.

Storbritannia, Sverige og Nederland var de største markedene for reker i oktober

Nederland hadde størst verdivekst i oktober, med en økning i eksportverdi på 8 millioner kroner, eller 121 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.