07.05.2024

­Sjømat i krig og fred

Frokostmøte i Oslo

– Det er ikke norske fiskebåter, eller oppdrettsanlegg som vil bli angrepet dersom russerne går til angrep på Norge, sa han med forsvarsbakgrunn. – Sjømaten har ikke hatt noen rolle i Stortinget sin diskusjon om beredskap, sa politikeren.

De to sitatene ovenfor var begge sentrale da Fiskarlaget og Sjømat Norge inviterte til frokostmøte med sjømat og beredskap som overbyggende tema.

Tidligere oberstløytnant i Hæren og nå assosiert partner i Geelmuyden Kiese, Geir Hågen Karlsen var svært tydelig i sitt foredrag om at næringen neppe vil være direkte mål i et fremtidig krigsscenario.

– Før, under andre verdskrig og i etterkrigstid, hadde vi det såkalte bastionsforsvaret. Da lå russerne med ubåter i Barentshavet og truet både handel og militære fartøy. Slik er det ikke lenger. Nå er russerne mer opptatt av sin egen krig i Ukraina og transporten av korn, sa Karlsen.

Under frokostseminaret var det en rekke deltagere fra stortinget, departementene og ulike interesseorganisasjoner som jobber med mat til stede i salen.

Tematikken har vært gjenstand for heftig debatt det siste året. Ikke minst på grunn av regjeringens stortingsmelding nr. 11, 2023 – 24: Strategi for auka sjølvforsyning av jordbruksvarer og plan for inntektsmoglegheitene i jordbruket.

Stortingspolitikere var med i frokostseminaret. Her fra venstre, Alfred Bjørlo (V), Runar Sjåstad (Ap), Bengt Rune Strifeldt (FrP) og Olve Grotle (H), i tillegg til debattleder, Kristin Langeland i Sjømat Norge.

Foto: Sjømat Norge/Ø. Haram

Sjø-MAT

I debatten mellom stortingspolitikerne under seminaret, var samtlige enige i at sjømaten har fått for liten oppmerksomhet i Stortinget.

– Sjømaten har ikke hatt noen rolle i Stortinget sin diskusjon om beredskap. Jeg synes det er fasinerende at en har utdefinert sjømat fra denne diskusjonen, sa Venstres næringspolitiske talsmann Alfred Bjørlo, som lover å gjøre noe med det om de kommer i regjering neste høst.

– En ting er sikkert, da skal det ikke være slik at landbruket skal ha monopol på matbegrepet. Fisk er og blir mat.

Høyres fiskeripolitiske talsperson, Olve Grotle, har og opplevd å bli kritisert av avisen Nationen, da han reiste nettopp dette spørsmålet i Stortinget.

– Jeg stilte spørsmålet og får en bredside tilbake. Menons rapport viser jo tydelig at sjømaten er viktig og vil mer enn hjelpe oss i en krisesituasjon.

Tydelig rapport

Rapporten Grotle viste til, ble sluppet av konsulentselskapet i fjor og har fått liten oppmerksomhet. Hovedkonklusjonen i rapporten, sier at det er en skeivhet i hvordan en fremstiller selvforsyningsgraden i Norge.

– Fisken bidrar til at vi er selvforsynt med mat. Våre beregninger tilsier at sjømaten som produseres i dag kan dekke opp til 76 prosent av befolkningens gjennomsnittlige dagsbehov for energi, som er vurdert til 2350 kcal, sa Leo Gründfeldt, gründer og partner i Menon.

Han viste til at sjømaten kan sikre oss i lang tid.

Gründfeldt omtaler laks i merd som vårt «kjøleskap».

-En produserer 1,4 millioner tonn årlig. Dersom grensene stenges, har vi mer enn nok laks til å forsyne Norge i lang tid fremover. Dessuten vil og avskjær fra fisk som i dag eksporteres, kunne benyttes i større grad som ingrediens til fôr, sa han.