Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
06.11.2020

Sjøkart for mindre fartøy

Se Geir på reketrål

Rekefisker Geir Solhaug og Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen representerer fiskerne under årets Sjøkartkonferanse. Bli med Geir på reketråling og Kjell i ruskete farvann ved Røst, Værøy og Stø.

3. og 4. november holdt Sjøkartverket for tredje år på rad Sjøkartkonferansen.

De viser til at sjøkartet stadig er i endring. Nye grunner oppdages og merkingen langs kysten endres. Fiskeoppdrett etableres og nye broer og luftspenn bygges. Et oppdatert sjøkart legger grunnlaget for å gjennomføre en sikker og effektiv seilas.

De offisielle sjøkartene oppdateres jevnlig, og brukeren plikter å følge strenge regimer for å være à jour. De søker å belyse om sjøkart og sjøkartdataene tilfredsstiller brukernes behov og om sjøkarløsningene er tilpasset mindre fartøy.

Les mer om konferansen og se hele programmet i denne lenken til arrangementet.

Markerer vrak

Geir Solhaug tråler etter reker i Oslofjorden og bruker både sjøkart, ekkolodd og sonar for å planlegge og gjennomføre en trygg dag på arbeid.

Han peker blant annet på at det i området mellom Horten, Moss og Holmestrand ligger flere hundre vrak som han må vite om og følge med på for å unngå fastkjøring av trålen og risiko både for tap og skader på redskap og fartøy. Mange av vrakene er ikke merket av i vanlige kart.

Kartene er viktig

-Kystflåten representerer en fiskeriaktivitet som ofte foregår ut fra de minste havnene og er avhengige av oppdaterte sjøkart til enhver tid, påpeker lederen i Fiskarlaget i sitt innlegg.

Han viser i sitt innlegg til at disse fartøyene er avgjørende for yrkesrelatert aktivitet i havnene, og dermed også for mye av verdiskapingen langs kysten.

I innslaget med Fiskarlagslederen viser han også flere filmsnutter og påpeker hvor viktig det er å unngå skrift over merker i sjøkartene.

Se konferansen her:

Se opptak av sendingen i denne lenken. 

Lenken går til et opptak av en tidligere live-sending. Innholdet starter derfor 10 minutter ut i filmen. Du kan spole med kontrollene i videospilleren.

Innslaget med Geir Solhaug starter ca 52:30 og Kjell Ingebrigtsen følger rett etter innslaget med Geir i tidsvinduet fra ca 57 – 1:10.