Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
23.05.2017

Sedlene kommer

Lanseres i Svolvær

Norges Bank inviterer til fest på torget i Svolvær i forbindelse med lanseringen av de første sedlene i den nye seddelserien der «Havet» er tema. 200-lappen har torsken som motiv.

Fra 30. mai settes de to første nye sedlene i omløp. Torsken pryder den ene siden av 200-lappen, mens Osebergskipet er avbildet på 100-kronerseddelen. Det er første gang Norge har en seddelserie uten portretter av kjente nordmenn.

Norges Bank opplyser at de to sedlene som erstattes er gyldig som betalingsmiddel i ett år fremover.

Fiskarlaget fornøyd

Da de nye sedlene ble presentert i november 2016 poengterte Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen at han er godt fornøyd med de nye pengene, og spesielt fordi havet og ikke minst fiskens betydning for nasjonen blir en påminnelse hver gang vi bruker den nye 200-lappen.

Kjell Ingebrigtsen mener det ikke er noe enkeltelement i norsk økonomisk utvikling som har betydd så mye som torsken.

-Når torsken, sammen med sild og lundefugl pryder den nye 200-lappen så er det i erkjennelse av at spesielt torsken gjennom generasjoner har vært den kanskje viktigste byggesteinen for bosetning, norsk handel med omverdenen og for den økonomiske utviklingen. Derfor er det spesielt betydningsfullt og hyggelig at dette markeres i en så dagligdags og allment tilgjengelig form, samtidig som sedler også er en symboltung og vesentlig del av en nasjons synliggjøring av egenart og historie.

Lanseres i Svolvær

Tirsdag 30. mai inviterer Norges Bank altså til folkefest på Torget i Svolvær for å markere lanseringen av Norges nye pengesedler.

Nasjonalbanken tilbyr besøkende å veksle til seg flunkende nye sedler, studere utstillingen om hvordan de nye sedlene har blitt til, søke ny kunnskap om den blå skattkisten eller bare la seg underholde.

Norges Bank har følgende program i Svolvær:

11.00 – Opplegg for skoleklasser. «Den blå skattkisten» ved havekspertene i Salt

14.00 – Lansering av de nye sedlene. Bytt en gammel seddel med en ny i Norges Banks vekslingskontor

18.00 – Svolvær Musikkforening

18.45 – Kajander

19.30 – Sentalbanksjef Øystein Olsen

20.00 – Kristian Kristensen med band

Konferansier: Trine Lise Olsen

Om seddelrekken

I en omtale av sedlene fra Norges Bank vises det til at de nye sedlene allerede blitt kalt «verdens vakreste sedler». Kombinasjonen av det tilbakeskuende, ikoniske forsidemotivet og det moderne, abstrakte pikselmønsteret på sedlenes bakside omtales som noe helt nytt i internasjonal seddeldesign.

Les mer om den enkelte seddelen og om både arbeidet bak, tekniske løsninger og når resten av sedlene kommer hos Norges Bank.