Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
02.09.2022

Rydder Hardangerfjorden

Verdens største aksjon

Vi er med når verdens største ryddeaksjon skal gjennomføres 15. september. Da ryddes hele Hardangerfjorden for plast og annet søppel. Vi oppfordrer våre medlemmer til å delta, både i Hardanger og i andre lokale strandryddeaksjoner under årets Strandryddeuke.

Torsdag 15. september skal hele Hardangerfjorden ryddes for plast og søppel. Mer en 90 steder er det planlagt egne ryddeaksjoner og et stort arbeid med enormt mange aktører er involvert i Rein Hardangerfjord.

Ryddeaksjonen er en av mange lokale aksjoner landet rundt i forbindelse med årets Strandryddeuke.

-Aksjonen omtales som verdens største mønstring i sitt slag noen gang og det var naturlig både for Norges Fiskarlag og de andre organisasjonene i næringen å slutte seg til denne storaksjonen, forteller Fiskarlagets Maria Pettersvik Arvnes.

Strandryddeuka

Den nasjonale Strandryddeuka i regi av Hold Norge Rent holdes i dagene 9.-18. september. I Hardangerfjorden er det planlagt rydding fra de innerste vikene i Eidfjord og Ulvik helt ut i havgapet ved Bømlo. Norges Fiskarlag er samarbeidspartner med Hold Norge Rent, og er altså aktivt involvert i ryddeaksjonen.

Plastproblematikken har de siste årene virkelig blitt satt på agendaen. Anført av miljøstiftelsen Framtidshavet med Kenneth Bruvik i spissen, mobiliseres det nå til en gigantisk aksjon for å rydde hele Hardangerfjorden for søppel.

Kenneth Bruvik (i midten) er initiativtaker til ryddeaksjonen Rein Hardangerfjord.             Foto: Fremtidshavet

Ideen til å rydde hele Hardangerfjorden ble født for et år siden og Kenneth Bruvik peker på at engasjementet fra sjømatnæringen er en av svært mange viktige bidrag i den femårige planen de nå har lagt.

– Vi rydder fjorden for miljøet sin del, for å gjøre den renere, mer bærekraftig og levedyktig. Det er en så vanvittig vakker fjord. Jeg tror at når vi får heie befolkninga ut her til å rydde, kommer de til å sette enda større pris på naturen rundt, sier initiativtakeren.

  • Se også Hold Norge Rent for mer informasjon om hva du kan gjøre lokalt der du bor.

Ikke avgrenset innsats

Norges Fiskarlag vil komme med mer informasjon inn mot strandryddeuka.

-Vi har flere baller i luften som vi håper å ta ned og omsette i flere aktiviteter i løpet av strandryddeuka, forteller Maria Pettersvik Arvnes.

Hun påpeker også at Fiskarlaget i sin nye handlingsplan for arbeidet med plast og marint avfall har en rekke egne tiltak som skjer hele året og at innsatsen ikke er avgrenset til strandryddeuka.

En pust i bakken under ryddingen i forbindelse med Landsstyrets aksjon, som ble holdt på Mausund i Frøya kommune i juni i år.