06.10.2023

Ros etter møtet

Nord Fiskarlag

Både ung og eldre gir ros for grepene som er tatt i organisasjonen – etter årsmøtet i Nord Fiskarlag denne uka. Mathilde Rochmann deltok med sin nyfødte sønn. -Jeg er superfornøyd, sier småbarnsmoren.

Theodor (3 måneder) deltok denne uka på sitt første årsmøte sammen med mamma Mathilde Rochmann.

Hun var på forhånd redd for at junior skulle forstyrre møtet.

-Det var en helt ubegrunnet frykt fra min side, sier den ganske ferske småbarnsmoren.

24-åringen representerer Arnøyhamn Fiskarlag, men bor i Tromsø.

I fjor deltok hun da stiftelsesmøtet for det nye laget ble holdt. Denne uka var hun tilbake sammen med 70 andre delegater på det første årsmøtet i Nord Fiskarlag.

Ivaretatt

Hun er imponert over hvor godt både hun og sønnen fant seg til rette.

-Ja, faktisk fungerte det veldig bra. Jeg følte meg like godt ivaretatt her som jeg gjør når jeg er på sjøen, sier den unge fiskeren.

Mathilde har tre år bak seg på havet. Hun skryter av arbeidsgiveren, Arnøytind. Om bord på den kombinerte not- og snurrevadbåten opplever hun å være godt ivaretatt som fisker.

Under møtet var det også lett å følge debatten, selv når sønnen ble sulten eller litt utålmodig.

-Jada, det gikk bare fint. På forhånd var jeg litt redd folk skulle bli irritert med et spedbarn i salen, men vi gikk bare litt utenfor møtesalen når det var nødvendig. Stort hotellrom med egen barneseng fikk vi også, så det var slett ikke noen stor utfordring å ha med Theodor, forteller 24-åringen.

Mathilde Rochmann sier hun hang godt med i møtet. Her sitter hun på fremste benk mens generalsekretær Sverre Johansen foredrar om organisasjonsprosessen.

Fint å treffes

Mathilde Rochmann sier hun spesielt setter pris på å treffe andre i næringen under denne typen møter.

-Det er jo ganske sjeldent man treffes, så det å høre på diskusjoner og få mer innsikt om hva som skjer er utrolig spennende. Det er slett ikke så vanskelig å henge med, forteller 24-åringen.

– Jeg spør jo bare de rundt meg om det er noe jeg ikke får med meg. Det er mye å lære om næringen i et slikt møte, og derfor vil jeg være med fra starten i Nord Fiskarlag.

-Ja, hvorfor er du engasjert, spør vi i Fiskarlagets redaksjonsstab?

-Jeg er glad i jobben min og tror det også medvirker til at jeg vil være med i organisasjonsarbeidet.

Mathilde Rochmann har imidlertid en oppfordring til andre fiskere.

-Ja, det virker som om det er mange med egne båter og representanter for større rederi i salen. Jeg savner å finne sammen med litt flere av oss som arbeider om bord i flåten, påpeker hun.

Fornøyd observatør

– Det har vært kjempekjekt å komme til møtet. Det sier Ivar Sagen. Pensjonisten deltok som æresmedlem i møtet.

Han er fra Kjøllefjord og har lang fartstid både som fisker og ansatt i organisasjonen. Ivar Sagen sier han er veldig positiv til utviklingen og retningen organisasjonen har tatt.

-Sammenslåing har jeg tro på slik samfunnet og organisasjonslivet har utviklet seg. Erfaringene var gode da vi tok grep i gamle Finnmark Fiskarlag og slo oss sammen med Troms. Nå synes jeg den nye strukturen er veldig spennende og at møtet var en finfin start, sier den aktive pensjonisten.

Ivar Sagen mener utviklingen er god i organisasjonen og peker på lokallagene som et viktig satsingsområde.

Kom med råd

Har deltok blant annet med innspill i organisasjonsprosessen frem mot etableringen av de nye medlemslagene i organisasjonen og gleder seg til fortsettelsen.

-Ja det er veldig artig å oppleve den positive stemningen. Det har på mange måter gått den vegen jeg selv også syntes var riktig. Og så er det artig å se fornyingen også, påpeker han.

-Det er mange nye fjes, og det er også kjempeartig at jentene begynner å komme inn for fullt. Det er absolutt positivt med nye koster. I etableringen og oppbyggingen av den nye strukturen er det viktig å ha folk som ser med nye øyne og jeg tror vi er i en positiv periode.

Mange nye er engasjert siden Ivar Sagen arbeidet i organisasjonen. Her er fem kvinnelige delegater samlet på podiet under en pause i årsmøteforhandlingene; f.v. Marion Vian, Sisilie Skagen Johnsen, Hege Eltoft, Mathilde Rochmann og Oda Stokkvik.

Har øye for lokallagene

Han bemerker imidlertid ett viktig moment:

-Jeg er ikke bekymret, men veldig opptatt av at må følge opp ambisjonen om å bygge lokallagene slik at ikke det blir et problem med for mye sentralisering av organisasjonen.

-Jeg har tenkt på om vi var nok ute blant fiskerne, når jeg tenker tilbake på min siste periode i organisasjonen.

-Mye var og er bra, men det er mye å ta opp med medlemmene – og jeg har for eksempel veldig sans for at vi fikk til å holde regionmøter, som det også var god oppslutning om. Trønderne har fått det til med slike årlige møtepunkt og vi må fortsette med den typen kontakt og dialog for å utvikle organisasjonen, tror Ivar Sagen.