Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
04.05.2018

Rekordinteresse i Svolvær

Tørrfiskkonferansen

– Tørrfisk er et håndverk og ikke et industriprodukt. Den historien jobber vi med å synliggjøre, sa Anne Karine Statle da hun holdt innlegg for en rekordstor tørrfiskkonferanse i Svolvær.

Fiskeri- og Havbruksnæringens forskningsfond (FHF) har invitert til Tørrfiskkonferansen de 16 siste årene. Aldri før har så mange deltatt som i år. Hele 158 deltagere er påmeldt til dagens konferanse i kjerneregionen for norsk tørrfiskproduksjon.

Tørrfiskkonferansen samler et bredt spekter av dem som arbeider med og har interesse for dette gyldne historiske produktet. Tørrfisk og tørkede fiskeprodukter nærmer seg nå en milliard i årligeksportverdi, der Italia og Nigeria fortsatt er de sentrale markedene.

Kvinnedominans

Ved starten av konferansen var det hele fem kvinner som slo an tonen.

Statssekretær Veronica Pedersen, som ikke ble med på bildet til denne saken, holdt innlegg om rammebetingelser og eksportmarkedet.

Administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd fremhevet behovet for utvidet fokus på videre satsing og tilrettelegging av tørrfisk som markedsprodukt.

Dette var en ball prosjektleder Anne Karine Statle i «Tørrfisk fra Lofoten» umiddelbart tok videre. Hun fortalte om arbeidet den nye sammenslutningen arbeider med. De om lag 20 bedriftene som står for majoritetene av den norske eksporten arbeider nå for å videreutvikle tørrfisk som produkt for både det internasjonale og nasjonale markedet.

Historien skal brukes

Anne Karine Statle poengterte at de spesielt vil ta historien om tørrfisken tungt inn i sitt videre markedsarbeid.

–  Tørrfisker ikke et industriprodukt. Det er et håndverksprodukt og det er det vi arbeider med å kommunisere, sa hun og informerte om flere spennende satsinger for tørrfisken fremover.

Det er blant annet gjort filmopptak i Lofoten for Masterchef Italia som hun har store forventninger til. Sammenslutningen skal også delta med testing av nye tørrfiskprodukter på Matstreif, samt på en stor matmesse i Napoli.

Spenning til sesongen

Fenomenalt vintervær har vært en slags naturens gave til stormtrette fiskere under årets vinterfiske. Nedsiden ved årets vinter kan imidlertid slå ut på seismografen for tørrfisknæringen. For det fine været har vært preget av kaldt vær og det kan igjen få betydning for årets tørrfisksesong.

Salgsleder Benedicte Nielsen i Norges Råfisklag sier de dessverre i liten grad har statistikkgrunnlag som indikerer hvor mye fisk som er hengt.

I konferansen er det likevel en tydelig undertone av at man frykter, men ennå ikke vet hvilke utslag det kalde været kan få for årets produksjon.

Betalingsvilje for PGI

Informasjon knyttet til Protected Geographical Indication (PGI) setter imidlertid mange av deltagerne i godt humør, ettersom tørrfisk nå er rangert på linje med sterke internasjonale merkevarer som champagne og tilsvarende landbruks- og matprodukter.

Anne Karine Statle informerte om at det er stor interesse og betalingsvillighet for produkter med PGI-merking. Merket angir at produktet er underlagt EU-krav som gir markedsbeskyttelse og opphavstrygghet for forbrukerne.

Utfordret matbransjen

Statle siterte også kokk Øyvind Bøe Dalelv, med VM-tittel i tapas på sin merittliste.

Han kommer med en entydig hyllest til tørrfisken og har en tydelig utfordring til det norske matmiljøet: –  Alle restauranter i Norge burde ha tørrfisk på menyen! I alle fall de som satser litt, og bryr seg.

Innovasjon fra studenter

Nærmere 20 foredragsholdere skal gjennom dagen gi innspill knyttet til ulike deler av næringen.

På programmet står også finalepresentasjonene 20 studenter skal gjøre for deltagerne på konferansen.

Studentene er satt sammen i tverrfaglige grupper fra ulike fagretninger ved høyskoler og universitet og skal lansere sine løsningsforslag til hvordan vi kan øke tørrfiskkonsumet i det norske eller italienske markedet gjennom utvikling av ny teknologi og/eller design.  (Se egen sak/omtale etter finalepresentasjonen kl 13.30)

Se hele programmet for Tørrfiskkonferansen hos FHF