Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
27.04.2022

Ferskfiskordning og kvotebonus

AU-vedtak

Fiskarlaget ber om at årets ferskfiskordning fremskyndes. Vi har hatt kontakt med landindustrien om saken og tilrår oppstart fra 16. mai.

Norges Fiskarlag og Sjømat Norge har hatt dialog og arbeider i fellesskap for å fremskynde oppstaren av årets ferskfiskordning.

Som det går frem av henvisningen i vedtaket fra Fiskarlagets Arbeidsutvalg nedenfor, så har årets ferskfiskordning planlagt oppstart 27. juni.

Vi har tidligere bedt om at oppstarten ble flyttet frem til 19. april, men i samråd med landindustrien landet på å tilrå 16. mai.

Ferksfiskordningen slår inn for torskefisket i kyst og gjelder både åpen og lukket gruppe. 

Arbeidsutvalget (AU) har i møte 25. april gjort følgende vedtak: 

«Norges Fiskarlag viser til at årets ferskfiskordning har en oppstart 27. juni med 30% innblanding av torsk, jf. § 25 i Forskrift om regulering av fisket etter torsk, hyse og sei nord for 62° N i 2022. Fiskarlaget har tidligere, basert på ulike hensyn, tilrådd en oppstart 19.april med en lavere innblandingsprosent enn myndighetene, jf. Landsstyrevedtak 130/21. 

Norges Fiskarlag har foretatt en fornyet vurdering av årets ordning, og ber myndighetene justere oppstartsdato til 16.mai med en innblandingsprosent på 15%. Dette vil bidra til å opprettholde en høyere fisketakt gjennom våren, men med en lavere bonus enn i gjeldene regulering for å unngå at ordningen blir oppfisket tidlig høst. Fiskarlaget forutsetter at ordningen stoppes når avsatt kvantum er oppfisket. 

Videre viser Norges Fiskarlag til ordningen med kvotebonus for levendefangst for 2022. Det registreres at myndighetene ikke har valgt å følge nedtrappingsplanen for ordningen, og at det i år i likhet med i fjor er avsatt 2 500 tonn torsk til ordningen. Per uke 14 er det fisket 276 tonn, mens det i fjor var fisket 532 tonn.

Som et særskilt tiltak for å bidra til at bonusordningen skulle fiskes opp, ble kvotebonusen økt fra 30 til 50% 30.april 2021. Per i dag gis det en kvotebonus på 30% torsk hvis fartøy velger å benytte seg av ordningen. For å stimulere fiskeflåten til å levere levende torsk til levendelagring, ber Norges Fiskarlag om at kvotebonusen øker fra 30 til 50% innenfor dagens avsetning på 2 500 tonn torsk. Det bør bemerkes at Norges Fiskarlag prinsipielt er av den formening at levendelagring i fremtiden bør gjennomføres uten stimuli fra en bonusordning.»