Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
08.03.2022

Bearbeiding av sjømat

Ny rapport

Utvalget som har sett på mulighetene for økt bearbeiding og grønn verdiskaping i sjømatindustrien overleverte i dag sin rapport til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

– Å øke bearbeidingen av sjømat i Norge er et viktig mål for regjeringen, og er tydelig forankret i Hurdalsplattformen. Vi vil legge til rette for at de marine ressursene skal gi mer aktivitet, økt verdiskaping og flere lønnsomme helårlige arbeidsplasser langs kysten både på land og på havet. Jeg ser frem til å lese rapporten, og starte arbeidet med å få til økt bearbeiding av sjømatprodukter i Norge, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i en omtale på regjeringen.no.

Behov for helhetlig satsing over tid

Statsråden mottok rapporten fra utvalgsleder Kathrine Tveiterås på Fiskerihøgskolen ved UiT under sitt besøk i Tromsø tirsdag 8. mars.

Utvalget fremhever i rapporten at målet om økt bearbeiding og flere helårige arbeidsplasser ikke kan oppfylles av enkelttiltak. Det er behov for en økt og helhetlig satsing over tid, både fra myndighetene og fra sjømatindustrien.

– Jeg har oppfattet at et viktig hovedbudskap fra utvalget er at tiden er moden for å løfte blikket, og at vi sammen må se på hvordan vi kan bidra til økt verdiskaping i hele verdikjeden for sjømat. Det vil kreve endringsvilje og en forsterket innsats for å få til endringer for fiskeindustrien. Det vil jeg som fiskeri- og havminister levere på, sier Skjæran.

Oppdatert kunnskapsgrunnlag

Rapporten gir et oppdatert kunnskapsgrunnlag om fiskeindustrien og eksisterende rammevilkår. Den ser også på viktige drivere som vil påvirke industrien i tiden fremover.Utvalget foreslår 32 tiltak som kan bidra til grønn omstilling og økt bearbeiding av bærekraftige sjømatprodukter i Norge.

Utvalgets anbefalinger omhandler følgende tema:

Tilgang på råstoff

Bærekraft i hele verdikjeden

Styrket markedsadgang

Sterke regioner og kystsamfunn

Les hele rapporten her

Positivt med høring

-Fra Norges Fiskarlags side er vi godt fornøyd med at rapporten fra bearbeidingsutvalget blir sendt ut på høring, sier leder Kåre Heggebø. Høringsfristen er satt til 1. juni 2022.

Heggebø sier utvalget i rapporten har pekt på svært mange av de sentrale utfordringene som både landsiden og fangstleddet i en årrekke har pekt på.

-Vi ser at en del av de foreslåtte tiltakene er elementer som det for oss er naturlig å være avventende til. Ikke minst derfor er det positivt at vi nå gis tid til å gå grundig gjennom den omfattende rapporten og dermed får mulighet til å se på forslagene fra utvalget mest mulig helhetlig, også opp mot andre pågående prosesser innenfor fiskeriområdet, sier han.

-Utvalget viser gjennom sin utredning at det ikke er noen enkle trylleslag for å øke bearbeidingen av sjømat i Norge. Dette er en komplisert problemstilling, og vi ser derfor frem til å gå nærmere inn i dette og å studere analysene og forslagene nærmere, avslutter Heggebø. 

Om utvalget

Utvalget for grønn omstilling og økt bearbeiding i sjømatindustrien ble oppnevnt av Nærings- og fiskeridepartementet 8. juni 2021.

Tirsdag 8. mars 2022 overleverte bearbeidingsutvalget sin rapport til fiskeri- og havministeren.

Det er Kathrine Tveiterås som har ledet utvalget. Medlemmer i utvalget har vært Inger-Marie Sperre, Janita Arhaug, Magnar Pedersen, Nina Jensen, Otto Gregussen, Sigvald Rist og Ørjan Nergaard.