Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
27.09.2021

Status ERS/VMS i kyst

Vedtak i styret

Landsstyret behandlet en sak om status og videre oppfølging av ERS/VMS i kyst. Vedtaket nedenfor er oversendt NFD og Fiskeridirektoratet.

Landsstyret i Norges Fiskarlag behandlet ovennevnte sak i møte 22.9.20021 og fattet følgende vedtak:

«Norges Fiskarlag er tilfreds med fiskeri- og sjømatministerens avgjørelse om å utsette fristene for innføring av påbud om sporing og elektronisk rapportering i den minste fiskeflåten. Dette var helt nødvendig ut fra at aktørene/firmaene som planlegger å tilby systemer til flåten fortsatt ikke har ferdige godkjente produkter å tilby. Økt involvering av organisasjonene og næringen vil bidra til å utvikle systemer som ivaretar brukerhensynet. Fiskarlaget mener at det må etableres prøveperioder med nye systemer, for derved å få inn brukererfaringer, som igjen kan lede til justering og modifiseringer av systemene. Fristene for innføring av påbudet må derfor sees i sammenheng med det som skjer i utprøvingstiden, og om nødvendig å må fristene skyves på ytterligere.

Fiskarlaget vil på nytt vise til organisasjons høringsuttalelse til saken, hvor det klart og tydelig påpekes at det må være tilstrekkelig med en landingsmelding for fartøyene under 15 meter. Det er et klart behov for differensiering av hvilke påbud som skal gis, og dette må stå i fokus når man skal jobbe med systemenes brukervennlighet.

Norges Fiskarlag vil fortsatt delta i dialogmøtene som Fiskeridirektoratet inviterer til om denne tematikken. Det forventes at myndighetene reflekterer over de merknader, erfaringer og innsigelser som næringen bidrar med i møtene.

Fiskarlaget ønsker å ha dialog med aktørene som jobber med å utvikle systemer for flåten, for derved å formidle mest mulig av om den konkrete, praktiske driften om bord i fartøyene på havet.

Disse erfaringene må hensyntas i utviklingen av systemene.

Norges Fiskarlag anser det som hensiktsmessig at det etableres en egen gruppe som gis i oppdrag å følge prosessene med ERS og VMS framover. Følgende personer pekes ut til å delta i en slik gruppe:

  • Børre Johannessen
  • Håvard Hauglann
  • Arnstein Næss
  • Thor Udø
  • Kurt Ludvigsen
  • Jan Birger Jørgensen»