Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
04.02.2021

Ber om ny avklaring

Landingsforskriften

Fiskarlaget har torsdag tatt nye runder med myndighetene etter at håndhevelse av landingsforskriften har blitt tema i sesongfisket.

Forrige uke deltok Norges Fiskarlag i møte med fiskeri- og sjømatministeren der Fiskeridirektoratet redegjorde for hvordan landingsforskriften praktiseres, også i forbindelse med corona-tiltakene.

I den aktuelle videokonferansen den 27. januar i år, ble det reist spørsmål om hvordan reglene ved landing av fisk er, særlig om når fartøy kan forlate mottak etter landing. Seddel skal etter landingsforskriftens § 8 undertegnes før den som lander forlater mottaksstedet. Fiskeridirektoratet opplyste at man ikke kan dra lenger unna enn at man er tilgjengelig for kontroll.

Fikk reaksjon

Imidlertid er det denne uken fiskere som har opplevd å få henvendelser om at de har brutt landingsforskriftens påbud.

Remi Hatland fra Trøndelag drifter ut fra fast kaiplass på Myre i Vesterålen og opplyser at han ved levering med M/S «Aud Williksen» har fått oppringning for å ha gått fra kai ved mottaket og til egen kaiplass FØR seddel er underskrevet.

Han rapporterer blant annet at han har blitt kontaktet av direktoratet:

«Ble oppringt av en hyggelig dame fra Fiskeridirektoratet i dag, etter levering. Hun kunne opplyse meg om at vi hadde brutt et punkt i landingsforskriften, ved at vi etter levering kjørte til andre siden av havna, der vi har fast liggeplass og det samtidig er ordnet et velferdsbygg for fiskerne som leverer ved Myre Fiskemottak. Jeg var av den oppfatning at det var lov a? flytte ba?ten innad i havnen, selv om ikke seddel er underskrevet pga lang venting pa? sløying. (…..) 

Men i hverdagen, sa? er det jo fint a? fa? «parkere» ba?ten, ta seg en dusj og spise middag og slappe av etter en lang dag pa? havet, i stedet for a? sitte med kjeledressen pa? a? vente pa? seddel, før man flytter fartøyet 2minutter over havna til liggeplass.»

Drøftet med styret

Leder Kjell Ingebrigtsen har drøftet saken i Landsstyret torsdag og styret mener det er nødvendig at Fiskeridirektoratet kommer tilbake med en skriftlig presisering.

-Saken er tatt opp med ledelsen i Fiskeridirektoratet i dag. Mitt håp er at vi snarest kan få en slik avklaring. Når det gjelder forflytning internt i en havn, til tross for at Myre hav er stor – håper jeg direktoratet kan gi anledning til slik tilpasning innenfor forskriften. Gitt coronatilpasninger- og tiltak, samt at det i mange havner er begrenset kaikapasitet, vil en lempelig håndhevelse av forskriften være en klok tilnærming, sier han.

Ingebrigtsen påpeker også at alle sedler i dag signeres via en elektronisk løsning som gjør at behovet for å være til stede fysisk ikke er det samme som før.