Fiskarlaget Nyheter

2021-01-18 13:25
Åpner i sør
Blir begrenset torskefiske
Åpner i sør
Ministeren åpner etter påtrykk fra Fiskarlaget for et begrenset direktefiske etter torsk i sør - i 2021.
Foto: Jan-Erik Indrestrand

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen åpner for at de minste båtene kan fiske opptil 5 tonn torsk hver i år. Endringen kommer etter direkte innspill fra Fiskarlaget.

– Det står dessverre dårlig til med torsken i Nordsjøen. Vi har satt en foreløpig kvote i påvente av forhandlinger av EU og Storbritannia, men etter å ha gjort en ny vurdering har jeg kommet til at det er rom et begrenset torskefiske for de minste båtene, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.


Historisk lav kvote

I en pressmelding mandag vises det til at det i nord står veldig bra til med torskebestanden. I sør derimot, så er bestanden veldig lav.

Den foreløpige norske kvoten for 2021 er historisk lav. Den er nesten 20 prosent lavere enn i fjor, og allerede da hadde vi tidenes laveste kvote.

Derfor bestemte fiskeri- og sjømatministeren før jul at det skulle være forbud mot direkte fiske etter torsk i sør.


Møtte Fiskarlaget

Nå åpner han likevel opp for at fartøy under 15 meter kan fiske en begrenset mengde torsk.

- Jeg hadde et møte med Fiskarlaget forrige fredag. De la frem et forslag som vi delvis kan komme i møte. Vi mener beslutningen om et begrenset fiske vil være innenfor den norske totalkvoten, og jeg håper dette bedrer situasjonen noe for de fartøyene det gjelder, sier Ingebrigtsen.

Fartøy under 15 meter største lengde, og som deltar i lukket gruppe i fisket etter torsk med konvensjonelle redskap i Nordsjøen, kan fiske en fartøykvote på 5 tonn torsk.

Fartøy som deltar i åpen gruppe i fisket etter torsk for fartøy med konvensjonelle redskap i Nordsjøen, kan fiske og lande en fartøykvote på 2 tonn torsk.

Cookies Personvern

Design/utvikling: Luculentus as

Norges Fiskarlags nettsteder bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen og samle inn informasjon om bruksmønstre. Vi bruker også denne informasjonen til analyseformål. Noen av disse er informasjonskapsler fra tredjepart.