Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
17.04.2020

Ny kyst-podcast

«Lys i alle hus»

En ny podkast-serie forteller gode historier om det som blir gjort for å skape levende samfunn langs kysten. I den første podkasten møter vi blant annet skipperen på fabrikktråleren Ramoen fra Vartdal på Sunnmøre.

«Lys i alle hus» er navnet på den nye podkasten om jobben som blir gjort for å skape levende samfunn i Norge. Den første sesongen har fått tittelen «Håp i motvind», den skal motivere i en tid med koronavirus og mange utfordringer for alle.

I podkasten møter programleder Jannicke Farstad mennesker på jobb langs hele kysten, og vi får høre om verdiskapingen som skjer her.

Du kan allerede nå høre de to første episodene blant annet på Anchor, Spotify, iTunes (Apple podcast), Google Podcasts, Breaker, Pocket Casts og Radio Public.

«Byggje bru over krisa»

I det første programmet drar Jannicke ut på havet. Episoden heter «Byggje bru over krisa», og handler om at fiskerinæringen nå opplever at det er stengte grenser for norsk sjømat. Fra Ålesund og om bord i fabrikktråleren Ramoen får du høre hvordan administrerende direktør Per Magne Eggesbø og skipper Egil Skarbøvik løser utfordringene i denne krisen.

Får fram kreativitet

I det andre programmet møter vi Marta Hauge, sykepleier og salgssjef i ShipMed og Mats Rørvik Grimstad som er skipper og driftssjef i fiskebåtrederiet Nordnes. Episoden som heter «Koronakrisa får fram kreativitet på havet» handler om at det vi trenger for å føle oss trygge på havet er i endring. Marta Hauge er overveldet over kreativiteten i næringen, og hun tror at de kan komme styrket ut av krisen.

Sette spor

Podcasten er produsert av Doxacom i samarbeid med innovasjonsselskapet ÅKP og klyngene GCE Blue Maritime og NCE Blue Legasea. Rådgiver og samfunnskontakt i Doxacom Jannicke Farstad står for produksjon og regi.

– Dette er starten på det vi håper skal bli program om folk som ser mulighetene på små og store plasser langs hele kysten, sier klyngeleder Wenche Uksnøy i NCE Blue Legasea. Hun legger til:

– Intensjonen er å synliggjøre verdien av kyst- og havnæringene, virksomhetene og enkeltpersoner langs kysten, fortelle gode historier, skape stolthet og øke kunnskap, kort sagt sette tydelige spor etter de som sørger for at det er lys i alle hus.

Historien om Norge

– Vi bor i et land som har mer enn fem ganger så mye havareal som landareal, og mer enn 200 000 personer jobber i havnæringene. Havet og kysten preger utviklingen av Norge, der har vi hentet størstedelen av ressursene frem til i dag, og det kommer vi sannsynligvis til å gjøre også i fremtiden. Disse historiene vil vi gjerne fortelle gjennom podkasten Lys i alle hus, avslutter Jannicke Farstad.

  • Du kan høre de to første episodene blant annet på Anchor, Spotify, iTunes (Apple podcast), Google Podcasts, Breaker, Pocket Casts og Radio Public.

Du kan også høre alt på podkastten sin egen nettside.