Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
27.01.2021

Næring må prioriteres

Kronikk fra Agder

«Nye marine miljøtiltak må prioritere næring framfor fritid». Dette er overskriften i kronikken fra lokallagslederne i Agder. Initiativ for fiskebestandene i og rundt Raet nasjonalpark støttes, men har svakheter og vil true arbeidsplasser og verdiskaping, skriver lokallagslederne i denne kronikken.

«Nye marine miljøtiltak må prioritere næring framfor fritid»

Fiskerlagene støtter Tvedestrands initiativ for fiskebestandene i og rundt Raet nasjonalpark. Initiativet har likevel svakheter og vil true arbeidsplasser og verdiskaping.   

Initiativet fra Tvedestrand kommune om utvidet vern i og rundt Raet nasjonalpark er nå til behandling i Arendal, Grimstad og Agder Fylkeskommune. Målet er å øke fiskebestandene med følgende tiltak: Sterk utvidelse av fiskevernsoner i og rundt Raet nasjonalpark, kraftig reduksjon i selbestanden, forlenget jakttid pa? skarv, forby leppefiske og fiske med faste redskaper, men videreføre tradisjonelt hummerfiske. 

Uten bærekraftig forvaltning av havets ressurser forsvinner grunnlaget for kommersielt fiske. Det er langs kysten vi har våre viktigste gyteområder, oppvekstområder og flere av våre viktigste fiskerier. Dersom vi forvalter kysten, bestandene og hensynet til sjømattrygghet på en god måte, vil vår fornybare matproduksjon kunne foregå i et «evighetsperspektiv». Vi er derfor grunnleggende positive til vern om disse verdiene. Alle tiltak må bygge på solid fagkunnskap.

Havforskningsinstituttet bør med sin fremragende marinbiologiske kompetanse være prosjektleder. Samlet vil tiltakene trolig føre til tap av mange arbeidsplasser og sette våre fiskesalgslag i fare. Det bør derfor gjennomføres en helhetlig analyse der kostnadene for arbeidsplasser og verdiskaping i og utenom sjømatnæringen vurderes mot nytten av så omfattende tiltak. Prosjektet bør tilføres relevant kompetanse for dette formål utenom HI. Yrkesfiskerne har viktige erfaringer å bidra med og er den næringen som er mest berørt. Vi ønsker derfor å delta som fast sparringspartner. 

Vi oppfordrer berørte kommuner og Agder Fylkeskommune til å gjøre en grundig vurdering av hva en ønsker å oppnå med ytterligere vern av våre havområder og fatte vedtak som er målrettet med lang tidshorisont.

Regionplan Agder har som mål at «den rike tilgangen på marine ressurser har skapt arbeidsplasser og styrket de marine kunnskapsmiljøene, samt at verdien av fisk, oppdrett og videreforedling av marine arter har økt betydelig». Vi håper dette også gjelder øst i fylket. Til tross for store ord om blå vekst etterlyser vi langt mer oppmerksomhet fra våre politikere om hva sjømatnæringen betyr for arbeidsplasser og verdiskaping i Agder.

Kystfisket er en viktig del av vår kystkultur. Yrkesfiskerne leverer kortreist, klimavennlig og sunn sjømat – et viktig gode for befolkning og turister. Ringvirkningsanalyser (Menon-rapport nr. 98/2020 og Nofima rapport 41/2020) viser at sjømatnæringen i Agder genererer 2500 arbeidsplasser, skaper verdier for 2,7 milliarder kroner og 0,8 milliarder i skattekroner (2019-tall). Omsetningen av sjømat har hatt jevn og god vekst de siste årene. Sjømatnæringen bidrar til 600 direkte og indirekte sysselsatte bare i Arendal, Grimstad og Risør. De siste årene har antallet fiskere steget i flere kystkommuner. Det er gledelig at økningen omfatter mange yngre fiskere, blant annet i Grimstad. Vi ønsker at denne positive utviklingen skal fortsette etter mange års nedgang. Ifølge HI står fritidsfisket for om lag 70 prosent av fisket på kysttorsk, ørret og hummer. Det må derfor være en god balanse i hvordan tiltak rammer næring og fritidsinteresser. 

Fiskevernsonene i Tvedestrand har erfaringsmessig ikke gitt de ønskede effekter. Antallet fiskere går også ned i Tvedestrand, i motsetning til nabokommunene. Raet inngår allerede som ett av Norges 15 marine verneområder.

Skagerakkysten fra Agder til Hvaler er vertskap for samtlige av Norges fire marine nasjonalparker. De omfattende restriksjonene i Oslofjorden kommer i tillegg. Marine verneområder bør fordeles forholdsmessig langs hele Norges langstrakte kyst.

Bestanden av kysttorsken i Agder er dessuten på vei opp. Alternativer til totalt fiskeforbud bør vurderes. For Oslofjorden har man valgt en god modell der yrkesfiskere kan fortsette et begrenset fiske. Vi støtter forslaget om økt selfangst og økt jaktsesong på skarv. Sel og skarv er storsyndere når det gjelder fisken. Forbud mot leppefiske ser vi ikke grunnlag for. Det begrensede leppefisket utgjør ikke en trussel for andre fiskebestander, det er kvoteregulert og følgelig bærekraftig. Både fiskere og HI mener at bestanden av leppefisk er økende langs kysten. Et forbud vil innebære tap av arbeidsplasser uten dokumentert behov. Vi støtter heller ikke et generelt forbud mot fiske med faste redskaper (garn, teiner og ruser). Faste redskaper, som gir levende fangst, er skånsomt. Uønsket bifangst kan slippes ut. Salg av levende fangst representerer også det ypperste innen sjømatmarkedet.

Et forbud mot fiske med faste redskaper bør vurderes i avgrensete sårbare habitater, for eksempel i ålegrasbasseng eller gyteområder for torsk. Vi er bekymret for hummeren og spør oss hvorfor initiativet ikke omfatter hummerfisket.

Fra kommunene i tidligere Aust-Agder var nærmere 2000 personer registrert for hummerfisket i 2020. Årlig mistes om lag 1400 teiner i og rundt Raet nasjonalpark! Vi støtter derfor prosjektet «Kampen mot spøkelsesfiske» ledet av Havforskningsinstituttet. Hummerfisket er ikke bærekraftig. Vi foreslår i stedet en nasjonal pilot ledsaget av følgeforskning i Raet nasjonalpark med et alternativt forvaltningsregime: en søknadsbasert og avgiftsbelagt kvoteordning for fritidsfisket. I tillegg bør fangsten være rapporteringspliktig også for fritidsfiskere.

Det bør også gjelde tap av teiner. Ordningen kunne åpne for større kvoter for yrkesfiskere som på nytt vil kunne få inntekter av hummerfisket. Nye regler vil trolig også bidra til å få bukt med tjuvfiske og ulovlig privat salg som er i alles interesse. Vi støtter alle initiativ som kan bidra til å øke fiskebestandene. Gitt Agders må om blå vekst i en situasjon med begrensede og til dels truede ressurser mener vi næringsinteressene må gå foran fritidsinteressene for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping. 

Atle Nilsen (Arendal Fiskerlag)

Dagfinn Pettersen (Grimstad Fiskerlag) 

Trond Ellefsen (Dypvåg og Risør Fiskerlag)