Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
20.11.2014

Miljødirektoratet feilvurderer

Engebøprosjektet

Miljødirektoratet misforstår forutsetningene for modelleringen av spredning av gruveavfall i Førdefjorden når de konkluderer med at avfallet ikke vil spres ut over utslippsområdet. Det skriver Norges Fiskarlag i et brev til Miljødirektoratet.

Saken om gruvedrift og eventuelt utslipp av seks millioner tonn gruveavfall og kjemikalier i Førdefjorden per år er nå til behandling i departementene. Nordic Mining AS sitt omsøkte utslipp har vært omdiskutert i lengre tid. Etter at NIVA (som var engasjert av Nordic Mining AS) og Havforskningsinstituttet var uenige om hvor store skader de planlagte forurensningene ville få for fjordmiljø og sjømatnæring, ble UNIS engasjert som nøytral part for å undersøke saken. I store trekk gav UNIS Havforskningsinstituttet rett i deres bekymringer. 

I ettertid har DNV og SINTEF målt og modellert strømforholdene i fjorden. Rapportene er gjennomgått av Havforskningsinstituttet og andre, og det har vist seg at flere forhold fortsatt ikke var behandlet på en faglig tilfredsstillende måte.

Miljødirektoratet har også vurdert DNV og SINTEF sine rapporter, og direktoratet kom den 4. november i år med sin anbefaling til Miljø- og klimadepartementet. Miljødirektoratet skriver i sin uttalelse: «For framskrivninger 25 og 50 år fram i tid, er bare mars måned modellert. Årsaken til at mars er valgt er at denne måneden ga størst spredning av partikler». Denne påstanden er verken i samsvar med det som står i de aktuelle rapportene, eller det som er generell fagkunnskap om strømforhold i norske fjorder. Rapporten viser tvert imot at mars måned var den perioden med minst strøm i dypere vannlag. Miljødirektoratets konklusjon om at: «sannsynligheten for partikkelspredning ut av deponiområdet er lav», er dessverre derfor ikke riktig. Hvis representative data hadde blitt brukt i modelleringene hadde en sett at spredningen av gruveavfall ville blitt betydelig større enn det Miljødirektoratet synes å tro.

–  Vi konstaterer at det fortsatt er et betydelig politisk press for å innvilge søknader om utslipp av gruveavfall i fjordene. Det må etter Fiskarlagets oppfatning være faglige argumenter som skal legges til grunn for de avgjørelsene som skal tas. Da må også anbefalingene fra Miljødirektoratet være korrekte. Norges Fiskarlag har derfor anmodet Miljødirektoratet om å snarest mulig korrigere sin vurdering knyttet til spredning av gruveavfallet i fjordsystemet, slik at ikke denne feilen påvirker departementenes videre behandling av saken, sier fagansvarlig for saksområdet i Fiskarlaget – seniorrådgiver Jan Henrik Sandberg. 

Les Norges Fiskarlags brev til Miljødirektoratet: 

Feil i Miljødirektoratets vurdering av Engebøprosjektet.pdf