Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
16.03.2023

Miljø-overrasket

Lofotfishing

Vi i Fiskarlaget er gledelig overrasket over alle de positive og hyggelige reaksjonene på vårt miljøengasjement.
– Utrolig mange gir oss rause tilbakemeldinger, sier leder Kåre Heggebø.

Fiskarlagets leder har sammen med en rekke medarbeidere i organisasjonen bokstavelig talt blomstret på standen til Norges Fiskarlag den første dagen av årets Lofotfishing i Kabelvåg.

På standen har vi også tatt med plastsøppel, samt en rekke gjenstander av resirkulert plast.

Avfallet er plukket opp langs strendene ved Mausund i Trøndelag. Fiskekasser og taurester er deretter vasket, malt opp og brukt til å lage nytt plastgranulat. Disse små plastkulene er dretter brukt til å lage nye produkter.

– Tankevekkende god respons på at vi tar miljøansvar, sier leder Kåre Heggebø.

Overrasket

– Jeg er også positivt overrasket over hvor fornuftig dette er, sier lederen i Fiskarlaget. Han har selv deltatt sammen med Landsstyret i strandrydding ut fra Mausund Feltstasjon i Frøya kommune. 

– Det vi så var skuffende mye gammelt og nytt avfall fra ulike deler av samfunnet. At vi og mange andre nå har søkelys på å slutte å kaste avfall på havet og bidra til at dette også kan gjenvinnes, er rett og slett en vinn-vinn-situasjon, sier han.

Hyggelig

Hensikten med at vi på Fiskarlagets stand har vi gitt stor plass til en fiskekasse og tau- og redskapsrester, er tosidig. Vi vil vise at dette ikke bare er avfall, og vi vil bruke det som en påminnelse om at slikt ikke må kastes eller mistes på hav.

– Sammen med Handelens Miljøfond har vi det siste året hatt en vellykket holdningskampanje om å ta vare på taustumper og avkapp, som er godt tatt imot i næringen, sier Maria Pettersvik Arvnes som arbeider med miljøspørsmål i organisasjonen.

Hun har sammen med kolleger fortalt historien bak at vi tar med avfall på stand og liker at folk setter pris på at fiskernes organisasjon tar grep om dette.

Marit Hiim Haugseth har hatt regien på gjenvinningsdelen av vår stand og sier det er moro å bli møtt med positivitet knyttet til det ansvaret vi som næring nå tar.

Perler av gjenvunnet plast – pakket inn i fisk!

– Både skoleelever, fiskere og mannen i gata har gitt oss tommel opp i Kabelvåg. Folk blir kjempenysgjerrig av å se at det kan lages karabinkroker, perler, tubeklemmer og fine blomsterpotter av gjenvunnet plast fra havet.

Produktene er laget av bedriften Plasteriet i Trondheim i forbindelse med Lofotfishing.

Norges Fiskarlags advokat Ståle Hellesø deltar både på stand og under torsdagens Fiskarmøte. Han vil være tilgjengelig både for nye og potensielle medlemmer (som de to interesserte han snakker med her) – og for eksisterende medlemmer.

Fiskarmøte

Torsdag kveld inviterer Fiskarlaget også til Fiskarmøte ved Thon Hotel Lofoten. Møtet holdes i 10 etasje ved hotellet og starter klokken 19.

Ett sentralt tema i møtet vil være oppsummering av dialogmøtet med Fiskeridirektoratet tidligere på dagen.

Fiskarlaget og Kystfiskarlaget ga etter møtet en felles uttalelse der vi roste myndighetene for at de har skjønt alvoret i saken og lyttet til næringen.

– Nå er det foretatt en betydelig kursjustering, sa de to lederne Kåre Heggebø i Norges Fiskarlag og Tom Vegar Kiil i Norges Kystfiskarlag.

Hovedelementene i det nye forslaget er at flåten bare skal sende en landingsmelding (POR), mens både avgangsmeldingen (DEP) og fangstmeldingen (DCA) frafalles. 

Handlingsplan

Norges Fiskarlag lanserte en oppdatert handlingsplan mot marint avfall sist sommer. Hensikten er å bidra til økt oppmerksomhet om at vi alle må ta ansvar. 

Les om Fiskarlagets handlingsplan mot marin forsøpling

Vi arbeider også for å bidra til gode løsninger for våre medlemmer også når det gjelder kommende krav til håndtering og resirkulering av redskaper og emballasje som brukes i næringen.

Norges Fiskarlag har det siste halvåret samarbeidet med Handelens Miljøfond om en kampanje med fokus på å ta vare på avkapp.

Les om «Liten stump – stort problem»