29.02.2024

Militær øvelse

Til midt i mars

Det blir høy militær aktivitet nær fiskeriområder i Nord-Norge de neste to ukene. Frem til 15. mars vil inntil 50 norske og utenlandske fartøy operere i de nordligste fylkene.

I den allierte øvelsen Nordic Response 24, deltar mer enn 50 militære fartøy.
Fartøyene kommer til å ha aktivitet både utenfor kysten og innaskjærs, melder Forsvaret.

Øvelsesperioden er frem til 15. mars, i tillegg vil fartøy dra ut av øvelsesområdet og sette kurs sørover langs kysten i perioden etter øvelsen.

-Selv om øving og trening er viktig for både Forsvaret og samfunnet i sin helhet, er det absolutt Forsvarets intensjon å sørge for at sivil næring, handel og ferdsel går som normalt, skriver Sjøforsvaret i meldingen.

I en dialog med Nord Fiskarlag formidler Sjøforsvarets Kristian Evjen at samtlige fartøy, både norske og allierte har blitt informert om områder der det det er stor pågang av fiskeaktivitet og den historiske viktigheten av slik aktivitet. Blant disse er torskefiske mellom Lofoten og Sørøya.

Evjen viser også til at de militære fartøyene er henvist til barentswatch.no der de kan laste ned oppdatert informasjon fortløpende.

Sjøforsvaret påpeker i en pressemelding at marinefartøy har blitt oppfordret til å minimere operasjoner i områder med aktivt fiske og i områder der aktivitet også kan medføre høye bølger for havbruksanlegg.
Han viser til at alle involverte fartøy kommer til å lytte på kanal 16 og svarer ved oppkall.

Ved spørsmål ta kontakt med FOH Overvåkningssenteret som du når via Forsvarets sentralbord 915 03 003

Les mer om øvelsen på forsvaret.no