Marin forsøpling

På lag med havet

Store mengder plast ender opp i havet hvert år. Marin forsøpling truer både dyreliv og mennesker, også fordi det kan bli værende i havet i lang tid. Alle kan bidra litt for å redusere problemet og sjømatnæringen er derfor én del av løsningen.

Ifølge FNs miljøprogram havner mellom 9 og 23 millioner tonn plast i havet hvert år. Uten tiltak kan denne mengden tredobles innen 2040. 
 
Hva som tilfører mest plast i havet varierer fra område til område. Langs norskekysten har man sett at fiskeriene er én kilde til plastforsøplingen. Plastavfallet fra den norske fiskeflåten er estimert til rundt 380 tonn hvert år.  

Det er avfall som tapte fiskeredskaper, tau og flyteelementer, og sammen med annet plastavfall utgjør dette en trussel mot det marine økosystemet.  

Tidligere var det ikke uvanlig å kaste slikt avfall over bord eller brenne ødelagt redskap i fjæra. Heldigvis har vi de senere årene sett en holdningsendring blant fiskerne.  

Store konsekvenser for dyrelivet

Plastavfall har store konsekvenser for dyre- og fuglelivet i havet og langs kysten. Det er funnet plast i magen hos flere marine arter. Dette kan gi falsk metthetsfølelse eller kvelning.  

Et stort antall fugler, fisk og sjøpattedyr dør hvert år som følge av at de blir fanget i avfall.  

Spøkelsesfiske er også en årsak til fiske- og dyredød. Når fiskeredskap tapes kan de bli stående på havbunnen og betydelige mengder fisk, skalldyr, sjøfugl og sjøpattedyr dør hvert år som følge av dette. Fiskeredskap av plast kan i verste fall spøkelsesfiske i flere tiår.

Yrkesfiskere og fritidsfiskere plikter å sokne etter tapte redskap, også om man mister deler av redskapet, som trålvaiere. Det er viktig at alle sokner med en gang noe er tapt. Sjansen for å finne igjen redskapen er størst da, fordi strøm kan flytte på redskapen over tid. Dersom en ikke finner redskapet etter sokning, eller dersom det ikke er mulig å få det opp, skal dette meldes inn. Mange gjør ikke dette, og mye redskap blir heller ikke funnet på grunn av at det tas av strøm eller forflyttes av andre årsaker. Yrkesfiskere skal melde om tapt redskap via tjenesten FiskeInfo.

Har du gode tips mot marin forsøpling?  

Arbeidet mot marin forsøpling er en dugnad. Vi må alle legge ned en innsats, særlig for å hindre at nytt avfall havner på havet. Vi må snakke med hverandre om utfordringene med marin forsøpling og legge til rette for å dele beste praksis. Da kan vi sammen bidra til at omfanget av fiskerirelatert avfall sakte, men sikkert synker.  

Vi oppfordrer til å ta i bruk enkle og effektive rutiner om bord i fiskefartøy.  

Har du en smart løsning for avfallet du håndterer om bord, eller en god metode for sokning etter tapte redskap? Eller et godt tips du mener dine yrkeskollegaer bør høre? Send inn en video eller et bilde med beskrivelse til Fiskarlaget, så skal vi sørge for å dele det videre.  

Norges Fiskarlag sitt arbeid

Norges Fiskarlag har laget en handlingsplan mot marin forsøpling, som vi jobber etter. Tiltakene i planen handler om grep alle kan ta, som å forbedre rutiner for avfallshåndtering om bord, bedre avfallshåndteringssystemer i havn, delta i ryddeaksjoner og fremme gjenbruk og resirkulering av utrangert fiskeutstyr.  

Planen ble vedtatt i 2022 og er treårig.

Områder i fokus 

  1. Informere om problematikken rundt marin forsøpling og vurdere forslag til løsninger 
  1. Skipsavfallsdirektivet og produsentansvarsordningen 

Det er fortsatt mange fiskere som ikke er fullt ut klar over omfanget av marin forsøpling og hva dette har å si for naturmangfoldet. Vi ønsker derfor å bevisstgjøre enda flere medlemmer gjennom ulike kanaler.  

Handelens miljøfond satte i 2023 i gang en kampanje om avkapp og fikk blant annet laget en god film med snert og humor. Her deltok flere medlemmer fra oss med innspill underveis. Filmen har blitt vist der fiskere har møttes, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger på filmen. Under kampanjeperioden hadde vi også ekstra materiell rundt marin forsøpling på våre digitale plattformer.  

I tillegg til handlingsplanen har vi også laget en egen film om vårt arbeid med marin forsøpling (se ovenfor).