Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
25.11.2020

«Leser» kvaliteten

Ny kjapp metode

Hyperspektral kvalitetsanalyse «leser» automatisk kvaliteten til fisken. En ny maskin gjør at man nå slipper å skjære i fisken for å sjekke kvaliteten. Nofima har gjort arbeidet med bakgrunn i en rekke FHF-prosjekt.

Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinanisering (FHF) kaller teknologien for banebrytende i arbeidet med å bedre kvalitetskontroll av fisk.

Den nye teknologien for automatisk kvalitetskontroll ble offisielt lansert denne uka. Det er resultat av et mangeårig utviklingsløp der prosjekter finansiert av FHF har vært viktige bidrag for å komme helt i mål med teknologien.

«Karstens maskin»

Presentasjonen av nyvinningen ble gjort i Nofimas lokaler i Tromsø, med fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen til stede. Seniorforsker Karsten Heia i Nofima er så langt navnefar til nyvinningen, som går under betegnelsen «Karstens maskin».

Teknologien går i korte trekk ut på at bedriftene gjennom spektralteknologi, altså ved hjelp av lys, kan gjennomføre kvalitetskontroll på fisk uten å kutte i den, automatisk og i industriell hastighet.

Det vil kunne medføre en betydelig forbedring i kvalitetskontrollen. Ikke bare for å sikre kvalitet, men ikke minst for at den kan gjennomføres effektivt.

Lerøy blir først

Lerøy Havfiske har bidratt med finansiering på prosessen fra dag én, og deres fabrikk i Båtsfjord blir også den første som får sin «Karstens maskin» i drift.

– Den vil være i drift i løpet av vinteren, forteller Odd Johan Flatmark hos Lerøy Havfiske til Fiskeribladet. Det blir trolig også Lerøy Havfiske som får den første maskinen om bord i et av sine havgående fiskefartøy.

Det er gjennom 17 år brukt seks millioner korner på å utvikle teknologien. I tillegg til Lerøy har Maritech, Norsk Elektro Optikk (NEO) og FHF bidratt.