Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
09.03.2022

Joakim (14) på fiske

Ungt medlem

Joakim Lie Næss fra Smøla er nyinnmeldt medlem i Fiskarlaget og fast bestemt på å bli fisker. I samarbeid med skolen har 14-åringen nå fått til å dra på skreifiske med familien.

Han blir 15 i juli og kommer fra en fiskerfamilie, som nesten bokstavelig talt har saltvann i årene. 

Joakim Lie Næss fikk sist høst en første smak på sjølivet da han fikk lov å delta på teinefiske en dag i uken som et ledd i yrkestilpasning gjennom skolen.

På nyåret meldte han seg inn i Fiskarlaget for å være skikkelig skodd for å kunne delta på årsmøtet i lokallaget hjemme på Smøla. 

Nå er unggutten på vinterfiske i Tufjord for første gang. Turen fra Smøla og nordover til Vest-Finnmark har de tatt mange ganger i familien, både bestefar Asbjørn, far Bjørnar og onkel Arnstein har hatt base på øya en rekke sesonger tidligere.

– Jeg vil bli fisker, og selv om det kan være hardt arbeid når det står på, så er det dette jeg vil, forteller han.

De siste dagene før Fiskarlaget tok kontakt for en prat, var det rett nok bare blitt skolearbeid på grunn av landligge.

Han rapporterer imidlertid at været ser bedre ut for de kommende dagene, og 14-åringen er nå mentalt forberedt på at det skal bli mange gode dager med fiske frem mot påske.

Fin tur

Unggutten dro nordover fra Smøla sammen med bestefar Asbjørn i en 35 fots sjark fra Nor-Dan. De to tok det rolig og brukte en uke på turen. Så langt har det bare blitt ett skikkelig sjøvær på skårungen, men Joakim beskriver likevel turen så langt som både interessant og lærerik.

– Det er artig når det er fisk, og kjedelig når det ikke er fiske. Så enkelt, forteller han, og opplyser at kosten i alle fall ikke er noe å klage på.

– Neida, det går bra, og i dag har vi hatt bacalao.

En fornøyd og stolt ung mann på sitt første årsmøte i Sør-Smøla Fiskarlag som Fiskarlags-medlem under møtet i januar.

Ungt medlem

Joakim Lie Næss er sin unge alder til tross innmeldt i Fiskarlaget. Han var slett ikke sikker på at det skulle gå greit å få bli medlem siden han har ett år igjen av ungdomsskolen. Men – det ordnet seg. 

Han har fått inn organisasjons-engasjementet fra de andre i slekta og forteller at det var stas å delta på årsmøtet i Sør-Smøla Fiskarlag i januar, på lik linje med de andre medlemmene som deltok, både i salen og via videolink – siden møtet ble holdt som en hybrid variant for å være tilpasset de aktuelle smitteverntiltakene på det tidspunktet.

På spørsmål om hvorfor det er så viktig å være medlem i Fiskarlaget kommer svaret kontant:

– Det er viktig å være organisert, både for å ha rettigheter og for å ha mulighet for faglig hjelp. Og så er det jo også mange medlemsfordeler, sier han med den største selvfølgelighet.

Fiskerfamilie med tradisjoner

Familien Næss har lange tradisjoner med å engasjere seg i Fiskarlags-sammenheng. Det er nå tre generasjoner Næss som er aktiv i Sør-Smøla Fiskarlag.

Fra informert hold får vi opplyst at bestefar Asbjørn har gått foran med sitt sterke engasjement, og han tar ordet i mange av sakene som behandles i lokallaget. Joakims onkel Arnstein leder de lokale møtene på en framifrå måte, og han har også styreverv i fylkeslaget hvor han er nestleder. 

Også bestemor Tordis er en kjent størrelse i Fiskarlags-sammenheng. Hun ledet tidligere Fiskarkvinnelaget på Smøla og er nå støttemedlem i Sør-Smøla Fiskarlag. 

Egen båt

Joakim på sin side tar arven og engasjementet videre, og i fjor høst investerte han i egen båt. Hele høsten var han jevnlig på sjøen for å røkte egne teiner, og han har prøvd seg både på krabben og under leppefisket.

Rett før jul investerte den unge rederen i ny motor. Nå satser han på å bygge seg opp med kapital for å gjøre nye investeringer.

Bilder fra fiske i hjemlige farvann ved Smøla, der unggutten nå driver flere typer fiskeri og bygger opp erfaring fra egen drift.

Klare planer

I samarbeid med skolen har Joakim fått åpnet for inntil to måneder med fiske denne våren. Niendeklassingen har også planene klare for neste utdanningssteg.

– Jeg tenker fiske og fangst, og nærmeste skole er de to i Kristiansund og i Fræna, forteller han.

Klare planer har også broren Daniel. Han er to år eldre og allerede i gang med maritim utdannelse. Imidlertid er det bare yngstemann som får være med på skreifiske under årets sesong.

Vi ønsker Joakim lykke med sesongen, og takker også for flotte bilder som familien har delt med oss.