Hjelp forskerne!
Havhest og bifangst
Miljøforskere ved NINA ber nå om hjelp fra fiskere som får fugler av typen havhest som bifangst. Forskerne undersøker fugler i en studie for å overvåke plast i havet. Blant annet utfordres blåkveiteflåten til å delta.
Norsk institutt for naturforskning – NINA, har i mange år undersøkt forekomst av plast i havhest og forsøker nå å få inn enda flere eksemplarer av arten i et nytt prosjekt.
I en nettsak hos NINA vises det til at organismer feilaktig tar plast for å være mat, eller vikler seg inn i plastgjenstander. Havhest er en av de sjøfuglartene vi vet er sterkt påvirket av denne plasten. Havhesten spiser fisk, krepsdyr og annen mat i havoverflaten, og forveksler plast med mat. Undersøkelser har vist at så mye som 95% av havhestene har plast i fordøyelsessystemet.
– Store plastpartikler kan blokkere mage og tarm, og gi dødelig utfall. Mindre plastpartikler er i seg selv ikke dødelig for havhestene, men inntak av plast over lang tid kan føre til opphopning av miljøgifter i kroppen og svekke fuglenes helse, sier Nina Dehnhard forsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA) i omtalen av prosjektet hos NINA (ekstern lenke).
NINA har siden 2008 overvåket plast i mageinnholdet til døde havhester som har drevet i land på strender i Sør-Norge. Overvåkingen er del av et større prosjekt som kartlegger omfanget i hele Nordsjø-området, og som nå også utvides nordover.
Tidvis blir også havhest tatt som bifangst på line eller i andre redskaper i fiskeriene. Selv om det jobbes for å minimere denne uønskede bifangsten, er det vanskelig å unngå helt.
NINA har nå fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å undersøke om det er mulig å utvide overvåkingen ved å systematisk å samle inn havhester som tas som bifangst i de kommersielle fiskeriene. Forskerne ønsker derfor å komme i kontakt med fiskere som får havhest som bifangst.
– Vi håper at de havhestene som faktisk dør, kan bidra til å kartlegge plastsøppel i havet. Alle bidrag bidrar til å øke kunnskapen om plastforsøpling, og det er ikke mye som kreves, forklarer Denhard i oppslaget.
Vi oppfordrer deg som fisker til å bidra om du skulle få havhest som bifangst og viser til NINAs egne mailadresse du kan bruke for å få den informasjonen du trenger:
- E-post: havhest@nina.no
- NINA opplyser at informasjon om båt og mannskap vil bli behandlet konfidensielt, slik at bifangsten av fugl ikke blir koplet til båten.
- NINA trenger informasjon om hvor og når fuglen(e) ble tatt som bifangst.
- NINA dekker utgifter til porto, og gir en økonomisk kompensasjon for hver havhest de får tilsendt.
- Havhesten pakkes inn i en plastpose og fryses. Fuglene trenger ikke å bli frosset ned med det samme de blir fanget, det er derfor ikke nødvendig med frysekapasitet på båten.
- Fugler fra flere turer kan gjerne sendes samlet til NINA i en forsendelse.
- Bidragsytere vil få tilbakemelding om mengden av plast i havhestene de sendte inn, og får tilsendt statusrapport fra prosjektet.
Kontakt: Nina Dehnhard
Les mer om sjøfugl og plast: Overvåker plast i havhest i Nordsjøen