Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
31.01.2023

Fiskenerding for ikke-nerder

Ny podkastepisode

Fiskarlagets podkastgjest er denne gangen Kjell Nedreaas. Hans bestefar var Fiskarlagets første leder og han tror det kan ha påvirket hans yrkesvalg. Kjell har hatt sitt yrkesliv på Havforskningsinstituttet og er ekspert på sei, uer og tangsprell.

Norges Fiskarlags podkast «Jeg kan ingenting om fisk» er nå tilgjengelig med årets andre episode.

Marit Hiim Haugseth og Hanna Bakke-Jensen har denne gangen en gjest som ikke til daglig er å finne i Fiskarlagets lokaler. Imidlertid kan man si at Kjell Nedreaas har godt med «fiskarblod» i årene.

Hans bestefar var et stort forbilde i oppveksten. Mons Kårbø var Norges Fiskarlags første leder. Han var med fra stiftelsen i 1926 og var leder i seks år. Fiskarlaget har for øvrig også hedret Kårbø med et eget møterom hos Norges Fiskarlag, ved hovedkontoret i Trondheim.

Dette er Kjell

Kjell Nedreaas kommer fra Askelandsvågen i Alver kommune i Nordhordland.

Interessen for fiske og fiskeri startet allerede som liten gutt, og han husker godt bestefar som tok ham med til Akvariet i Bergen. Havforskning var fjernt for ham på den tiden, men etter gymnaset, ble det universitet og havforskning.

Nedreaas er i dag spesialisert på sei, tangsprell og uer, og kan også mye om de rundt 300 artene som finnes i norsk saltvann. Han har ledet og arbeider fortsatt på avdelingen som går under navnet fiskeridynamikk ved HI. 

Dette får du høre

Hva er bunnfisk, pelagisk fisk og mesopelagisk fisk?

I episoden er vi innom nettopp dette, og får høre mer om hvilke arter vi har i norske farvann.

Hvilke fisker er på rødlisten og er i fare for å forsvinne ut? Her er det mye snadder for både fiskenerder og ikke-fiskenerder. 

Hvem ringer vi?

I vårt faste innslag «ring en fisker», har vi denne gang tatt en prat med Inger-Marie Høyland som er fisker fra Sotra og styremedlem i nye Sør-Norges Fiskarlag.

Hun forteller om sin arbeidshverdag og hvilke fiskeslag som er hennes favoritt, både i garnet og på fatet. 

  

  • Har du innspill? Ris eller ros? Send oss gjerne tilbakemeldinger på podkast@fiskarlaget.no