Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
28.02.2018

Får skryt av lærlingen

Lasse har mønstret på

Lasse Antonsen skryter av mottagelsen om bord hos Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen. 16-åringen har praksis under Lofotfisket og er bestemt på å bli fisker.

Under årets Lofotfiske har Kjell Ingebrigtsen med seg to karer som mannskap om bord. Pål Didriksen som er fast mannskap under torskefisket, og praksiselev Lasse Antonsen.

– Jeg har fått en flott mottagelse – og opplæringen var også god, legger han kjapt til, ungdommen fra Meløy videregående skole avdeling Inndyr (MVGS) som denne uken mønstret på «Fugløyfisk».

Opplæring er et ansvar

Kjell Ingebrigtsen sier han mener det er naturlig å bidra til å gi ungdom en smak av fiskarlivet og at dette ikke på noen måte er noe han forventer applaus for.

– De av oss som kan, bør ta et ansvar for å åpne både for praksiselever og lærlinger om bord, mener han.

Fiskarlagslederen er imidlertid veldig tydelig på at det er et stort ansvar å ha en ung og ikke alltid like erfaren person om bord.

– Jeg synes det er et stort ansvar, og det bør det være. Dette er jeg bevisst på, samtidig som det er inspirerende for meg som godt voksen fisker å få en ambisiøs og fremadstormende ungdom som Lasse om bord, sier han.

Det har etter hvert blitt en tradisjon at Kjell tar om bord elever på praksis. Han setter pris på å ha med ungdom ut på fisket og lære bort kunnskap om dette flotte yrket. 

– Gjennom en årrekke har jeg hatt et godt samarbeide med MVGS og tatt med elever ut på fiske.

Får tyvstarte

Lasse Antonsen har fått starte opp vårens praksisperiode en uke før de andre medelevene i første klasse. Neste uke kommer også en del av de elevene over til Lofoten om bord i «Salthammer» som i år drifter i sin siste sesong.

Vinteren 2019 overleveres landets kanskje flotteste opplæringsfartøy når den nye båten til 50 millioner kroner er klar.

Samler erfaring

16-åringen går naturbrukslinjen, og de neste to ukene er det altså Lofotfiske som gjelder.

Han ser spesielt frem mot å få jobbe med fiske mange dager i strekk, siden han i det daglige bare har en ukentlig praksisdag.

– Mandagene har jeg arbeidet ved Gifas, et oppdrettsanlegg på hjemmestedet mitt. Der har jeg også arbeidet i ferier og på fritiden, forteller han.

Gildeskål Forskningsstasjon (GIFAS) er en privateid havbruksstasjon med base i Gildeskål i Nordland. GIFAS gjennomfører forskningsprosjekter innen biologiske og teknologiske problemstillinger både i småskala og full kommersiell skala.

Vil bli fisker

Lasse Antonsen forteller at han har hatt varierte oppgaver ved Gifas og har høstet mye erfaring fra den jobben. Samtidig er han klar på at det er fisker han vil bli.

– Jeg ønsker å komme meg ut på et større fartøy, kanskje i havfiskeflåten, før jeg etter hvert får meg eget fartøy og blir min egen herre, sier han om fremtidsplanene.

Sikkerhet først

Den neste uken er det imidlertid praksis i kystflåten som gjelder. Mandag dro de tre om bord i «Fugløyfisk» 3 000 kilo skrei om bord, mens tirsdagen ble det 3 300 kilo og to godt voksne kveiter i de tre garnlenkene.

Hvordan er sikkerhetsfokuset til Fiskarlagslederen, spør vi – og får kontant svar:

– Det første Kjell gjorde var å gå gjennom sikkerheten, både ved at vi gikk gjennom Fiskarlagets Sikkerhetsstyringssystem og rent praktisk om bord, forteller Lasse Antonsen.

Han sier det også blir brukt hjelm ved heising om bord og at vernestøvler er på.

Fornøyd

De første dagene av årets Lofotfiske har gitt bra fangst og været har også vært godt, forteller Kjell Ingebrigtsen på telefon fra yttersiden av Lofoten.

Han er så langt fornøyd med både båt og bruk, og med mannskapet.

– Det er godt å komme seg på sjøen og jeg nyter spenningen og trøkket som preger det tradisjonsrike skreifisket, sier den erfarne fiskeren med mer enn 40 år bak seg på Lofothavet.