08.11.2023

Etterlyser kunnskap

Åpningstalen

Leder Kåre Heggebø uttrykte behov for mer kunnskap når kurvene nå peker nedover for mange av våre viktigste bestander i sin åpningstale på landsmøtet.

-Det er også bekymringsfullt at mye av nedgangen vi ser skyldes sviktende rekruttering. Mange har teorier om hva dette skyldes, men ingen har svaret, og vi har fått nok et eksempel på at vi trenger mer kunnskap, påpekte lederen overfor de 250 i salen – og seerne som følger landsmøtet der de er.

Møtet deles også på nett-tv (lenke)

Finans

-Alt av kostnader har økt, og fiskeflåten har langt på vei blitt berget av at kronekursen har svekket seg kraftig, sa Fiskarlagets leder og henviste til at valutakursen dekker til at utviklingen i markedene ikke nødvendigvis har vært like sterk.

Kåre Heggebø sendte en klar bestilling til regjering og storting om markedene.

-Konkurransen i butikkhyllene er beinhard, og forutsigbar markedsadgang er viktigere enn noen gang. Vi er bekymret for en utvikling hvor våre konkurrentland klarer å forbedre sin markedsadgang, mens vi i Norge nærmest står på stedet hvil. I dagens situasjon mener vi det er helt feil å stramme inn importvernet til Norge, da det absolutt er en risiko for at dette vil bli møtt med mottiltak rettet mot fisk og sjømat.

Kvotebildet

Landsmøtet fikk altså høre en tydelig leder som også er bekymret for utviklingen av kvotene.

-Ressursmessig så har de siste tiårene vært preget av sterke bestander og høye kvoter. Det er grunn til bekymring når vi ser at kurvene nå peker nedover for mange av våre viktigste bestander; torsk, hyse, nvg-sild, makrell, reke i sør og kongekrabbe i nord. Dette vil sette næringa under press, konkluderte han.

-Så er det også noen av kvoterådene vi har fått i det siste som vi stiller store spørsmål ved. Rådet om 40% kvotenedgang for reker i Nordsjøen og Skagerrak er basert på forutsetninger som det er vanskelig å forstå, påpekte han.

Fra landsmøtesalen i Trondheim.

Mange tema

Åpningstalen under Fiskarlagets landsmøte er preget av mange tema, så også denne gangen.
Kåre Heggebø var som nevnt innom det internasjonale perspektivet, også knyttet til avtalesituasjonen internasjonalt. Der viste han til at Fiskarlaget har etterlyst en målrettet ordning gjennom Enova for å fremme ny teknologi.

-Den tyngste arealsaken vi nå arbeider med er havvind. Dette er en sak som skaper stort engasjement blant våre medlemmer, og Norges Fiskarlag har en svært tydelig linje, understreket Kåre Heggebø.

Han uttrykte også forventning til å høre hva den nye fiskeri- og havministeren, Cecilie Myrseth, vil trekke frem i sitt første store møte med næringen i sitt innlegg, som skal holdes onsdag ettermiddag.

-Vi må få på plass gode og tjenlige løsninger med den kommende kvotemeldingen. Norges Fiskarlag vil som alltid bidra til å få et godt sluttresultat, påpekte han.

Organisasjon

-Det var en milepæl som ble nådd da det i fjor høst ble gjennomført vellykkede sammenslåinger til våre to nye regionlag; Nord Fiskarlag og Sør-Norges Fiskarlag. Vi vet at det gjenstår flere krevende spørsmål i organisasjonssaken, spesielt opp mot representasjon i styrende organ.

-Dette skal vi arbeide mer med i en egen landsmøtesak i morgen, og jeg både håper og tror at vi også i den saken, i god Fiskarlagsånd skal klare å finne gode, kloke og balanserte løsninger.

Norges Fiskarlags varemerke handler i stor grad om akkurat dette, å finne gode kompromiss som tjener alle i næringa best. Og når vi klarer å lage brede kompromiss og finne løsninger som står seg over tid, blir våre vedtak lyttet til og historien har vist at våre vedtak da, i stor grad blir nasjonal politikk, sa Kåre Heggebø.

Du kan lese hele åpningstalen her: