– En merkedag for redning
Nye «SAR Queen» operativ
– Jeg vil kalle dette en merkedag at de nye redningshelikoptrene nå tas inn i tjeneste og erstatter de 50 år gamle arbeidshestene «Sea King». Dette sier leder i Norges Fiskarlag Kjell Ingebrigtsen.
Fra 1. september fases det nye redningshelikopteret inn på Sola og neste stasjon ut er Ørland.
– For oss som arbeider på sjøen representerer den nye generasjonen redningshelikoptre et kvantesprang. Dette har lenge vært en etterspurt og forbedret ressurs for oss fiskere, sier Ingebrigtsen.
Kjell Ingebrigtsen mener arbeidsforholdene for redningstjenesten i Norge nå blir kraftig forbedret.
– Vi er privilegert som har så gjennomtrente og dyktige folk i vår redningstjeneste. De gjør daglig en fenomenal innsats med til dels utdatert materiell slik det er med Sea Kingen i dag, og det er betryggende at de nå får et moderne, oppdatert og godt verktøy på plass. Jeg ønsker forsvaret lykke til med den videre innfasingen av de nye helikoptrene, sier lederen i Fiskarlaget.
Analog til digital
Redningstjenesten i Norge er sivil og administrert av Justisdepartementet, men det er mannskaper fra forsvaret som arbeider i redningstjenesten. Hvert helikopter har en besetning på seks om bord.
– Den største forskjellen fra Sea King til AW101 som redningshelikopter, er overgangen fra et analogt til et digitalt helikopter, sier major og flyver ved Luftforsvarets base Sola, Pål Kullerud til forsvaret.no.
AW101 har en forbedret kapasitet på en rekke områder. Kabinen har plass til mange personer og stor vekt, og helikoptret kan fly over lang distanse med høy hastighet. Nykommeren er utstyrt med avanserte søkesystemer med bedre radarer og bedre varmesøkende kamera.
Det nye redningshelikoptret har også avisingsfunksjoner av rotorblader og flykropp som gjør at det kan operere i ekstremt kalde forhold. Alle disse elementene til AW101 gjør at helikopteret kommer raskere frem, selv i utfordrende værforhold.
- Les mer om det nye redningshelikopteret på forsvarets nettside.
SAR Queen
De nye helikoptrene er døpt SAR Queen. Les mer om den saken i regjeringens pressemelding i forbindelse med markeringen av at AW101 nå er operativ.
Fakta om AgustaWestland AW101 og den norske redningstjenesten:
Leverandør: Leonardo Helicopters fra England.
330 skvadron er underliggende Redningshelikoptertjenesten (RHT), og har i tillegg til Sola baser på Banak, Bodø, Ørland, Florø og Rygge.
Redningspersonellet på Luftforsvarets base Sola har gjennomført opplæringen på AW101.
1. september begynner AW101 å fly på reelle oppdrag i Norge. Luftforsvarets base Sola er den første til å benytte seg av de nye redningshelikoptrene. De resterende avdelingene vil følge etter med opplæring og begynne å operere med AW101, mens Sea King gradvis vil fases ut.
Redningshelikoptertjenesten samarbeider blant andre med Røde Kors, alpin- og redningsgrupper, Norsk luftambulanse, Redningsselskapet, brannvesenet, politi og sykehus.
Bildetekst: Arbeidshesten Sea King blir fortløpende tatt ut av tjeneste og «parkert» etter hvert som AW101 nå tas i bruk på redningsbasene rundt om i landet. Sea King ble tatt i bruk i norsk redningstjeneste fra 1973. Dette helikopteret er fotografert på Ørland, som er neste stasjon ut til å få på plass AW101.