Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
11.06.2021

-En anerkjennelse

Fikk prispenger i gave

Norges Fiskarlags miljøprosjekt «Rent hav – blått ansvar» har fått en annens prispenger som gave.-Jeg er stolt og dette er en stor anerkjennelse fra giveren Felix Tschudi, sier Marit Hiim Haugseth i Norges Fiskarlag. Hun hadde denne uken med ungdommer på workshop og var helt på grensa til Russland.

Felix Tschudi som eier og leder av Tschudi Group fikk prisen som High North Hero for 2020 under High North Dialogue i Bodø i april. Nå har han delt disse prispengene på 50 000 kroner i to, der prosjektet Music Alchemy i Arkhangelsk er en av mottakerne. 

Den andre halvdelen av prisen ønsket Tschudi å gi til initiativer relatert til bekjempelse av plast i havområdene i Arktis. Her så han for seg flere kandidater, og Tschudi Group skulle evaluere disse. Det skriver Nordområdesenteret ved Nord universitet i Bodø i en omtale.

Nå er det klart at det er prosjektet «Clean Sea – Blue Responsibility» som får prisen. Dette er et kunnskapsbasert prosjekt ledet av Norges Fiskarlag hvor SALT Lofoten står for det faglige innholdet relatert til marin forsøpling.

Unge er fremtiden

– Inngangen til prosjektet er ganske enkelt at mer kunnskap om marin forsøpling, dets årsaker og konsekvenser, fører til mindre marin forsøpling, sier Marit Hiim Haugseth i Norges Fiskarlag.

Hun er prosjektleder for Norges Fiskarlags samarbeid med russiske fiskeriorganisasjoner og sier hun er både stolt og kjenner det som en stor annerkjennelse at Felix Tschudi deler prisen sin med fremtiden og de unge.

– At en ekte Barentshelt legger merke til dette prosjektet og den jobben vi gjør, synes vi er stor stas! Denne typen prosjekter er svært kostnadskrevende, og pengene vil gå spesielt til aktivitetene som skal være på den russiske siden av grensen. Det gjorde det mulig for oss å flytte de russiske studentene ut til en strand for å rydde, skaffe dem utstyret de trengte og ikke minst at de kunne få bevertning underveis. På den måten styrkes det faglige og sosiale utbyttet av prosjektet betraktelig og akkurat det bidrar Tschudi sterkt til på denne workshopen!

Det var ikke bare alvor under samlingen i Kirkenesområdet. Her har ungdommene «utetime» med både bading i Barentshavet og badstu i Bugøynes på timeplanen.

Disse er med

Ungdom og studenter fra begge land er involvert i prosjektet «Rent hav – Blått ansvar».

– Partnerne i prosjektet sammen med oss og Salt er Fiskeriindustriunionen i Nord (Murmansk), Murmansk Statlige Tekniske Universitet (MSTU), Måløy vgs, og Vest-Lofoten vgs. Dette er et workshop-basert prosjekt hvor vi til nå har samlet norske og russiske ungdommer som utdanner seg innen fiske og fangst og marine fag for å lære mer om marin forsøpling. Fiskeriorganisasjonene representerer næringa og bidrar med sin faglige kompetanse inn i prosjektet.

– Det er planlagt flere workshoper hvor vi blant annet vil ha et liknende opplegg, men denne gangen for interessenter innen fiskerinæringene i Norge og Russland. Prosjektet er i all hovedsak finansiert av Klima- og miljødepartementet.

Prosjektet ble startet i 2019, men grunnet pandemien var det på pause i 2020.

Haugseth forteller at de har gjennomført en fysisk workshop i 2019 og at de hadde lenge et håp om å få til fysiske workshoper i 2020 og 2021. Derfor arrangerte de en digital workshop med elever fra Vest-Lofoten VGS og studenter fra MSTU i januar og februar i år.

Det ble ryddet og ordnet etter alle kunstens regler i Bugøynes.

Målrettet gave

Selv sier Felix Tschudi at Tschudi Shipping er utrolig glad for å kunne bidra til et så positivt og riktig initiativ.

-Prosjektet satser på at løsningene på dagens utfordringer ligger hos dem som skal operere i Arktis i fremtiden, nemlig de unge, sier Felix Tschudi om hvorfor han gir prispengene til dette prosjektet.

– Problemet med marin forsøpling kan ikke løses i et land alene, men må baseres på felles problemforståelse og løsninger utviklet i fellesskap. Dette prosjektet er et konkret eksempel på hvordan det kan oppnås på tvers av grensene med enkle midler og med dem det gjelder.

Helt på grensa

Denne uken er det holdt en hybrid samling for ungdommene i Kirkenes og Murmansk.

Ungdommene fra Vest-Lofoten har vært i Kirkenes for å komme så nærme som mulig til Russland og den russiske dimensjonen i Norge. Her har de gjennomført en strandrydding og en analyse av funnene. Det samme har de russiske ungdommene gjort i Murmansk.

-Vi avsluttet workshopen med et webinar hvor vi blant annet sammenlignet funnene på hver side av grensen. Faglig påfyll fra bedrifter og andre aktører var også en del av workshopen, og vi får ekstremt gode tilbakemeldinger fra gjesteforeleserne vi har hatt inne denne uka om at de synes prosjektet er godt.

Marit Hiim Haugseth forteller at også deltagerne er kjempefornøyd.

-Deltagere har gitt oss flotte tilbakemeldinger og de russiske deltagere takket sågar for at de fikk være med å rydde en strand i Murmansk. Der fant de lokalt industriavfall, tauverk og gammelt fiskeutstyr på en stand som ikke er ryddet tidligere. De ville nå gjøre mer av dette på frivillig basis. Det sier noe om at det er tak i dagens ungdom, mener prosjektlederen.

På norsk side har elevene besøkt grensa ved Grense Jakobselv slik at de har erfart og lært mer om det norsk-russiske samarbeidet. 

Da fikk de også møte norske grensesoldater.

-Ungdommene lo godt av informasjon om Riksgrenseloven og fakta som at det ikke er lov å engang kaste en stein over grensa. På det smaleste stedet er elven bare noen meter bred og markerer grensen. Det var det aller nærmeste vi kunne få ungdommene fra Norge slik situasjonen er nå.

-Hovedprosjektet er finansiert med midler fra Klima og miljødepartementet ut 2021 og vi ønsker helt klart å videreføre prosjektet og kommer til å søke videre finansiering, sier Marit Hiim Haugseth.

Det var i alt 14 ungdommer og 4 lærere fra Vest-Lofoten vgs som deltok på norsk side. Her er turfølget helt på grensa til Russland.