Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
13.11.2014

– Bruk fakta, ta rett beslutning

Fiskarlaget om Engebø-saken

Faglige argumenter må legges til grunn når avgjørelsene tas. Dette skriver Norges Fiskarlag i et brev til tre departement før avgjørelsen i Engebø-saken i Naustdal. Kjell Ingebrigtsen sier Fiskarlaget sterkt fraråder å dumpe gruveavfall i Førdefjorden i 50 år fremover.

– Vi i Fiskarlaget har de fire siste årene gitt omfattende innspill og høringsuttalelser i saken, som omfatter utslipp av om lag seks millioner tonn gruveavfall og kjemikalier til Førdefjorden hvert år de neste 50 årene. Vi forventer at våre synspunkt i saken blir tatt på alvor.

Det er selskapet Nordic Mining AS som har søkt om ny gruvedrift i Naustdal i Sogn og Fjordane. Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal i løpet av kort tid avgjøre plansaken.

– Vi har, i samarbeid med andre sjømatorganisasjoner, også kommet med en rekke forslag til tiltak for kunnskapsbasert sameksistens mellom norsk sjømat og gruveindustri. Til nå er ingen av våre forslag fulgt opp. Vi har ikke en gang fått konkrete svar. Fra sentralt hold har en inntil nå altså ikke lagt til rette for en kunnskapsbasert forvaltning av sjødeponi i Norge, sier Kjell Ingebrigtsen.

Må se på fakta
Ingebrigtsen sier sjømatnæringens grunnleggende oppfatning er at norske fjorder ikke skal brukes som avfallsplass, samtidig som fiskerne generelt er positivt innstilt til ny næringsvirksomhet som utnytter naturressursene på en forsvarlig måte.

– I denne saken kan vi ikke se at dette er tilfelle, og derfor ber vi om at departementet tar en beslutning på grunnlag av åpenbare fakta og ikke som følge av politisk press og utstrakt lobbyvirksomhet, som i denne saken, understreker Ingebrigtsen.

I brevet påpeker Fiskarlaget at: «Nordic Mining AS har i dag ingen ansatte i Sogn og Fjordane. Selskapet driver heller ingen reell gruvevirksomhet eller bergverksdrift, men innehar rettigheter til ulike mineralforekomster og driver prosjektutvikling. Å prioritere interessene til dette selskapet framfor fjordmiljø, gyteområder og allerede etablerte næringer og arbeidsplasser vil ikke kunne baseres på faglige eller samfunnsøkonomiske kriterier. Selv om Engebøprosjektet kanskje vil være lønnsomt for investorene i Nordic Mining AS, er det aldri sannsynliggjort at det omsøkte tiltaket vil kunne bli samfunnsøkonomisk lønnsomt. Sannsynligvis vil det være klart ulønnsomt for samfunnet som helhet, særlig på lengre sikt.»

Kjell Ingebrigtsen trekker frem at så godt som samtlige fagorganer, faginstitutt og næringsorganisasjoner med kompetanse på forurensning, fjordmiljø, gyte- og oppvekstområder, sjømatnæring og mattrygghet har vært kritiske til de planlagte utslippene i Førdefjorden. Dette omfatter blant annet Fiskeridirektoratet, Miljødirektoratet, Mattilsynet, Havforskningsinstituttet, NIFES, FHL og Norges Fiskarlag.

Kritikkverdig strategi
Kjell Ingebrigtsen påpeker også at det fremstår som merkverdig at Nordic Mining AS og næringsorganisasjonen Norsk Bergindustri nå har begynt å fremme påstander som gir inntrykk å skulle svekke Havforskningsinstituttets troverdighet. Havforskningsinstituttet beskrives som «en aktiv motstander som har til hensikt å spre usikkerhet og frykt rundt deponiløsningen og det gjennomførte arbeidet». Det skrives også at «Havforskningsinstituttet opptrer politisk, og deltar i debatten langt ut over det som kan være normalt for institusjonens samfunnsrolle». Norsk Industri har tidligere kalt Havforskningsinstituttets høringsuttalelser og fagrapporter for «protester, som bygger på svakt faglig grunnlag».

– I vårt brev påpeker vi at Havforskningsinstituttet er et internasjonalt ledende og uavhengig forskningsmiljø innen marine fagområder. Vi fremhever samtidig den underlige dobbeltrollen til fagpersoner engasjert av Nordic Mining, der disse gir råd til selskapet, samtidig som de gir råd til offentlig forvaltning i samme sak. Dette er uryddige dobbeltroller. Departementene MÅ ta dette inn i sine vurderinger, understreker Kjell Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen mener det fremstår som underlig at Norsk Bergindustri og Norsk Industri aldri har sendt en eneste uttalelse i noen av de formelle høringene i saken. I stedet har de lagt vekt på å fremme sine synspunkt direkte overfor politikere og beslutningstakere.

– Denne strategien vekker liten tillit blant berørte parter, sier lederen i Norges Fiskarlag.

Kritisk for gyteområder
Norges Fiskarlag understreker i brevet til departementene at planene om utslipp av gruveavfall i Førdefjorden vil ødelegge viktige gyteområder for kysttorsk, kanskje også gyte- og/eller oppvekstområder for flere andre viktige arter. Utslippene vil, ut fra det vi vet per i dag, også bli problematiske i forhold til mattrygghet og framtidig høsting og produksjon av sjømat.

– Utslipp av denne karakteren til sjø kan sågar bidra til å svekke Norges internasjonale omdømme som sjømatprodusent. Det er vi ikke tjent med, og etter Fiskarlagets oppfatning er heller ikke prosjektet i nærheten av å være samfunnsøkonomisk lønnsomt. Vi forventer at en kommende avgjørelse bygger på korrekte fakta og tverrfaglig kunnskap. Vi forutsetter også at en følger fagorganenes anbefalinger. Noe annet vil være svært uheldig, også fordi det vil svekke tilliten til regjeringens politikk på miljø- og sjømatområdet, og redusere mulighetene for god sameksistens mellom norsk sjømatnæring og bergverksnæring i årene som kommer.

Les Norges Fiskarlags brev til de tre departementene: Reguleringsplan og konsekvensutredning for Engebø – Uttalelse fra Norges Fiskarlag.pdf

Kontaktpersoner for media:

  • Seniorrådgiver Jan Henrik Sandberg
  • Leder Kjell Ingebrigtsen