Behov for økt markedsføring
Av hvalprodukter
Landsstyret i Norges Fiskarlag mener det er nødvendig med særskilte tiltak for å opprettholde en tradisjonsrik og bærekraftig høsting av vågehval i norske farvann. I et vedtak tilrås en informasjonskampanje for å løfte hvalfangstens betydning og dokumentere bærekraft.
Landsstyret i Norges Fiskarlag har i sitt vedtak pekt på en rekke forhold som tilsier at hvalfangsten må løftes frem.
Blant annet pekes det på ett viktig utviklingstrekk, som er av stor betydning for balansen i havet – og vilkårene for annen høsting av sjømat:
– I en økosystembasert forvaltning er det vesentlig å beskatte alle deler av næringskjeden, for derigjennom sikre et balansert og bærekraftig uttak, understrekes det i vedtaket.
Landsstyret mener også at hvalfangstnæringen i Norge nå står i en svært krevende situasjon, og at det er nødvendig med særskilte tiltak for å opprettholde en tradisjonsrik og bærekraftig høsting av vågehval i norske farvann.
Landsstyret i Norges Fiskarlag tar derfor til orde for en større bevilgning til merkevareforeningen Norsk Hval, for å kunne utnytte det potensialet som ligger i det norske og de få internasjonale markedene som er tilgjengelige.
Landsstyret foreslår en økt bevilgning til merkevareforeningen Norsk Hval, for å kunne markedsføre hval og hvalprodukter i Norge og i det internasjonale markedet – slik at denne kunden (i bildet over) også får inspirasjon og informasjon om hvalprodukter
Det bør også gjennomføres en informasjonskampanje for å løfte hvalfangstens betydning og dokumentere bærekraft.
-Landsstyret mener også det er nødvendig å se på andre virkemidler, blant annet må det legges til rette for en effektiv ordning med investeringsfradrag gjeldende for sjøpattedyrnæringa, heter det i vedtaket som du i sin helhet kan lese nedenfor.
- Vedtaket fra Landsstyret er oversendt til Nærings- og fiskeridepartementet.
Les hele vedtaket her:
«Norges Fiskarlag viser til Stortingets behandling av Prop. 47 L (2022-2023) om endringer i lov om regulering av eksporten av fiske og fiskevarer (fiskeeksportloven.
Fiskarlaget beklager sterkt at hvalfangsten fortsatt oppfattes som kontroversiell blant ulike internasjonale aktører.
Fiskarlaget mener det såkalte moratoriet vedtatt av IWC, og det påfølgende vedtaket fra CITES om å forby handel med produkter av vågehval, fullstendig mangler en faglig begrunnelse. Realiteten er like fult at markedsmulighetene for norske hvalprodukter i dag er sterkt begrenset.
Norges Fiskarlag vil minne om at sjøpattedyrbestandene i norske farvann har hatt en betydelig vekst med påfølgende beitepress på de kommersielle fiskebestandene. I en økosystembasert forvaltning er det vesentlig å beskatte alle deler av næringskjeden, for derigjennom sikre et balansert og bærekraftig uttak.
Hvalfangstnæringen i Norge står nå i en svært krevende situasjon, og Norges Fiskarlag mener det er nødvendig med særskilte tiltak for å opprettholde en tradisjonsrik og bærekraftig høsting av vågehval i norske farvann.
Landsstyret mener det er nødvendig med en større bevilgning til merkevareforeningen Norsk Hval. Det bør gjennomføres en informasjonskampanje for å løfte hvalfangstens betydning og dokumentere bærekraft. Landsstyret mener også det er nødvendig å se på andre virkemidler.
Landsstyret mener det må legges til rette for en effektiv ordning med investeringsfradrag gjeldende for sjøpattedyrnæringa.
Landsstyret mener det må legges til rette for tiltak for økt effektivitet, produktutvikling og kvalitet.
Hvalnæringen selv gjennom merkevareforeningen Norsk Hval har over mange år gjort en viktig jobb med begrensede ressurser, og vi mener det nå er nødvendig at myndighetene trapper opp støtten for å kunne utnytte det potensialet som faktisk ligger i det norske og de få internasjonale markedene som er tilgjengelige.»