Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
06.01.2023

Advarer om havvind

Høringssvar

Fiskarlaget advarer mot planlagt lav utnyttelsesgrad av åpnede vindkraftområder. I to høringssvar fredag påpeker vi svake krav til effektiv utnyttelsesgrad som en mulig fremtidig utfordring for sameksistens og bruk av havarealer.

Hvis både Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, samt andre framtidige prosjekt, bygges ut med en så lav arealeffektivitet som høringsdokumentene i de to sakene legger opp til, så vil utbygging av 30 GW vindkraft i våre farvann kreve et mange ganger større areal enn det en hittil har formidlet og forventet. 

I så fall vil det bli svært krevende å få til en god sameksistens, ikke minst i Nordsjøen, påpeker vi i de to høringssvarene som du i sin helhet kan lese vedlagt nedenfor.

Bakgrunn

Sørlige Nordsjø II ble, sammen med Utsira Nord, åpnet for utbygging av vindkraft i 2020. 
Regjeringen har besluttet at første fase av Sørlige Nordsjø II skal utlyses innen utgangen av første kvartal 2023. Etter planen vil området bli tildelt fram mot sommeren/høsten 2023. 

Fiskarlagets innspillFiskerne opplever et stort press for å ta i bruk havområder til vindkraftformål, særlig i Nordsjøen. 
En sentral forutsetning for utbygging av vindkraftverk til havs er at dette ikke må ødelegge for havmiljøet, viktige gyte- og oppvekstområder eller for fiskernes driftsgrunnlag. 

I den sammenheng er det positivt at regjeringen ønsker å legge Stortingets forutsetning, om at «det er avgjørende at en satsing på havenergi lar seg forene med god sameksistens med fiskeriinteressene», til grunn for det videre arbeidet med åpning og tildeling av områder for vindkraft. 

Det vil verken være miljøriktig, klimavennlig eller samfunnsøkonomisk lønnsomt å bygge ut vindkraftverk der hvor dette er til hinder for klimavennlig og lønnsom høsting av sjømat. Det er derfor positivt at regjeringen nå har slått fast at vindkraftverk til havs ikke skal bygges ut i viktige fiske- eller gyteområder. 

I høringsnotatet viser OED til at:

«Departementet legger til grunn at eventuelle økninger i den totale kapasitetsgrensen for SN II ikke vil påvirke maksimal tillatt kapasitet for det første prosjektet. Dette har blant annet sammenheng med at den dimensjonerende feilen i transmisjonsnettet kun muliggjør tilknytning av 1400 MW i et tilknytningspunkt, som allerede er noe lavere enn høyeste tillatte kapasitet for det første prosjektet.» 

I vårt svar skriver Norges Fiskarlag at vi vanskelig kan akseptere at nåværende kapasitet i transmisjonsnettet på land fører til at utbygging av vindkraft på norsk sokkel ikke skjer på en arealeffektiv måte. 

Vi påpeker at både Fiskarlaget og seriøse vindkraftselskap har bedt om at det heller bør stilles minstekrav til installert effekt, framfor å fastsette en øvre grense, i områdene som er åpnet for vindkraft-utbygging. Da vil utbyggerne i langt større grad motiveres til å utnytte tildelte områder best mulig. 

Les de to høringssvarene vedlagt i sin helhet