Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
10.04.2015

VM i sjømat i helgen

På Finnsnes i Troms

VM i sjømat arrangeres nå på Finnsnes i Troms. Kokkestjerner får eksklusive råvarer og konkurrerer om tittelen Northern Delight World Champion Seafood.

– At vi henter kokkene til Finnsnes og Nord-Norge er ekstra inspirerende både for kokkene og oss, sier prosjektleder Odd Kjartan Solset i Arctic Delight VM i sjømat. Vanligvis sendes råvaren til kokkene, nå sendes kokkene til råvarene, sier han i en omtale av arrangementet hos sjømatrådet.

Juniorkokker konkurrerer

På Finnsnes i Midt-Troms skal ledende juniorkokker i Norden konkurrere om tittelen Northern Delight World Champion Seafood: Young Chef. Nye og tradisjonelle retter med torsk og laks står på menyen.

– Fremtidens superkokker kommer fra hele Norden. De bruker også Northern Delight World Champion Seafood som sin viktige oppkjøring til WorldSkills i Brasil som er kokkelærlingenes verdensmesterskap, sier Solset.

Sjømatmekka

Finnsnes blir et sjømatmekka 9.-11.april med kokkekonkurranse også for matentusiaster, hobbykokker og matbloggere. De skal kjempe om tittelen Norgesmester hobbykokk. Andre godbiter for publikum og matinteresserte blir en egen pop-up-restaurant hvor restaurantene De 4 Roser og Emmas Drømmekjøkken fra henholdsvis Harstad og Tromsø, har tatt med seg både utstyr og personale for å drive restaurant hver sin dag på Finnsnes.

– Vi er allerede verdensmestere i godt råstoff, men ikke alltid like flink å spise sjømat eller lage gode retter. Vi ser på arrangementet både som en fin rekrutteringsarena for framtidige kokker, og det er samtidig et ønske om å videreutvikle verdiene i havet og et ønske om nyskapning. Vi håper å få til en leken arena som man ikke opplever ellers, sier Solset.

Årlig VM fra 2017

Et arrangement av samme omfang vil bli arrangert på Skjervøy i Nord-Troms senere i år. Neste år tenker arrangørene nasjonalt. Deretter skal tredje trinn og et mesterskap med internasjonal deltakelse på plass. Målet er et årlig internasjonalt verdensmesterskap i sjømat fra 2017.

– I tillegg til det potensiale arrangementet har med tanke på å rette en hel verdens fokus på norsk sjømat, er vi også begeistret for måten dette er tenkt bygget opp, sier markedsrådgiver Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd, som synes den trinnvise oppbyggingen fra lokalt, via nasjonalt og til internasjonalt gir tiltaket høy troverdighet.