– Velkommen utsettelse
Budsjettkommentar
– Vi mener det er helt riktig at det nå tråkkes hardt på bremsen for gruvedrift på havbunnen. Budsjettavtalen innebærer en høyst velkommen utsettelse. Vi forventer også at kunnskapsinnhentingen vil lukke dette risikoprosjektet. Det sier Fiskarlagets leder om budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV.
«SV har stanset planene om å åpne første konsesjonsrunde for mineraler på havbunnen.»
Det sier partiet selv i en kommentar til avtalen om statsbudsjett for 2025, som ble inngått med regjeringspartiene søndag 1. desember.
I budsjettavtalen er det enighet om en formulering som «understreker at det er behov for mer kunnskap om natur- og miljøforhold i dyphavet i alle deler av norsk kontinentalsokkel. Disse medlemmer (regjeringspartiene og SV, red anm.) mener at midlene blant annet skal brukes til miljøkartlegging og målinger av bunnstrømmer i regi av Havforskningsinstituttet. Ressurskartlegging skal ikke innebære bruk av metoder som kan gi skade på miljø.»
Rent faktisk sier avtalen at det i inneværende stortingsperiode, ut 2025, ikke skal lyses ut en første konsesjonsrunde for gruvedrift på havbunnen.
Norges Fiskarlag er sammen med våre medlemslag alle blant organisasjonene som har gått sammen i Alliansen for dyphavet, som på det sterkeste advarer mot norsk åpning for gruvedrift på havbunnen.
– Saken om marin gruvedrift er for dårlig utredet og SV har her bidratt til en nødvendig politisk tenkepause som vi mener er helt nødvendig, sier Fiskarlagets leder.
Fiskarlaget har omtalt gruvedrift på havbunnen som et risikoprosjekt; både for Norges omdømme som sjømatnasjon, men også fordi det fortsatt er alt for mange usikre faktorer knyttet til marin gruvedrift på havdypet.
Utførsel
Budsjettavtalen inneholder også flere høringsmomenter som treffer fiskerinæringen.
Det er enighet om å sende på høring et forslag om en reduksjon i hva turistfiskere kan ta med seg av fisk ut av landet. Frem til nå har det vært mulig å ta med seg 18 kilo ren fisk to ganger i året.
I budsjettavtalen er det enighet om at: «Stortinget ber regjeringen sende på høring forslag om å redusere utførselskvoten til 10 kilo per person med sikte på ikrafttredelse fra 1. juli 2025.».
Dette er i tråd med forslag i en rapport om turistfiske fra en intern arbeidsgruppe i Fiskeridirektoratet som kom i august i år.
Utslipp
Budsjettavtalen har også et punkt om at det skal tas nye grep knyttet til utslipp av behandlingsvann fra havbruksnæringen.
Dette dreier seg om behandlingsvann etter kjemisk behandling mot lakselus, som tømmes ut i havet fra brønnbåt.
– Det har en stund vært snakk om å revidere dette regelverket. Etter vår oppfatning er det ikke nok å utvide dagens forbud mot utslipp av behandlingsvann til nye områder. Det viktigste er å hindre at kjemisk behandling mot lakselus ødelegger for krepsdyrbestandene og havmiljøet. Vi har nå tilstrekkelig kunnskap om skadevirkningene av enkelte legemidler til å beslutte at bruken av dem bør forbys helt og holdent, sier Kåre Heggebø.
Les avtalen her:
Budsjettavtalen som regjeringspartiene og SV har blitt enige om kan du lese i denne lenken.