Utsetter rapporteringskrav
Flåten 8-10 meter
Nærings- og fiskeridepartementet utsetter innføringen av krav om elektronisk rapportering av fangst og posisjon for fiskefartøy mellom 8 og 10 meter til 1. januar 2026.
-Dette er en fin hilsen fra departementet nå rett før jul, sier leder Kåre Heggebø.
Han sier en utsettelse med ett år gir næringen en økt fleksibilitet.
Norges Fiskarlag har bedt om en slik utsettelse og statsråden sier hun har valgt å være imøtekommende.
– Flere av fiskeriorganisasjonene viser til at de står overfor en tøff periode med historisk lave kvoter på viktige fiskebestander, noe som fører til at innføring vil medføre til økte driftskostnader og derfor er svært ugunstig nå. Jeg har derfor valgt å lytte til næringens ønske om utsatt frist, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Alle fiske- og fangstfartøy ned til 10 meter skal rapportere fangst- og posisjonsdata elektronisk. Kravet skulle opprinnelig også gjelde fartøy mellom 8 og 10 meter fra 1. januar 2025.
Rapporteringen ble innført for fiskefartøy over 15 meter i 2009, og en utvidelse til fartøy under 15 meter ble anbefalt i fiskerikontrollutvalgets NOU 2019:21.
Myndighetene har påpekt at rapporteringen er helt avgjørende for å kunne føre kontroll med kvoter og etterlevelse av annet regelverk.
Fiskarlaget har så langt gjort et omfattende arbeid for å bidra til å tilpasse rapporteringskravene til flåten under 15 meter, og særlig gruppen mellom 10-11 meter. Noen av våre innspill er tatt hensyn til, samtidig som vi gjentatte ganger har satt spørsmålstegn ved at Fiskeridirektoratets rapport om erfaringene så langt, som kom i august i år, ikke inneholder noen evaluering av hvilke erfaringer fiskerne selv har gjort seg.
-Dette har vi påpekt som en åpenbar mangel, og vi mener at brukerperspektivet i altfor liten grad er belyst i den aktuelle rapporten, sier Kåre Heggebø.
Tross at det nå blir en utsettelse på ett år av den varslede innføringen for flåten fra 8 meter, så forventer fremdeles Fiskarlaget at erfaringene for den øvrige flåten evalueres.
-Tilbakemeldingene fra våre medlemmer viser at rapporteringskravene oppleves langt mer inngripende enn det som går frem av Fiskeridirektoratets rapport. Det er derfor helt avgjørende for rapporteringsregimets legitimitet at erfaringene fra fiskerne erkjennes og tas inn i myndighetenes arbeid det kommende året, påpeker Kåre Heggebø.
Han sier at det også forventes at myndighetene praktiserer myk håndhevelse av de nye kontrollrutinene så lenge brukerperspektivet ikke er bedre nyansert og innarbeidet enn i dag.