Trakassering på dagsorden
Stiftelsesmøtet dag 2
100 000 arbeidstakere i Norge opplever seksuell trakassering i sin arbeidshverdag. Dette var bakteppe for ett av temaene som ble berørt på dag 2 av Nord Fiskarlags stiftelsesmøte.
Norges Fiskarlags arbeid med likestilling og trakassering var ett av flere tema som ble berørt under seminardagen på Gardermoen.
Næringens ringvirkninger, sjømatmarkedet og regjeringens perspektiv for næringen var sammen med en avsluttende politisk debatt også noe av den innholdsrike menyen.
Seminaret ble holdt på formiddagen onsdag i etterkant av stiftelsesmøtet for det nye Nord Fiskarlag tirdag ettermiddag.
Bilde fra salen der vi ser debattleder Nils Torsvik (bak t.v.) som sammen med politikerne Bengt Rune Strifeldt (Frp), Olve Grotle (H), Wilfred Nordlund (Sp) og Vidar Ulriksen (Ap) diskuterte dagsaktuell politikk i møtet.
-Vær bevisst
-Vi skal ikke glemme at de aller fleste har det bra på jobb, men det er alvorlig at så mange opplever at de ikke har det greit på arbeid. Det var det tydelige budskapet til Shorish Azari fra Likestillingsombudet.
Han har vært en aktiv medspiller for Fiskarlaget i vårt arbeid det siste året og vært knyttet på arbeidet med avtalen som er signert av en rekke organisasjoner i næringen om å forebygge og hindre alle former for trakassering i fiskerinæringen.
Formålet med samarbeidet og avtalen er å bidra til økt forståelse om hva trakassering er og hvordan det kan bekjempes, særlig rettet mot trakassering på grunn av etnisitet, kjønn og seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.
-Alle skal være trygge på arbeid, sa Azari i sitt innlegg for delegater og gjester under seminaret.
Arbeidsgivers ansvar
Han understreket at hovedansvaret for oppfølging ligger hos arbeidsgiverne, men at vi alle kan ta et ansvar for å bidra til likestilling.
-Det handler om å bry seg, sa han og oppfordret deltager i møtet til å gjøre nettopp det ved å være tydelig om hva som er akseptabel prat eller humor om bord.
Shorish Azari sier målet med det pågående arbeidet er å bidra til at ingen skal grue seg til å gå på jobb fordi de der redd for å bli trakassert.
-Enten vi liker det eller ikke er dette et problem i samfunnet, sa han og viste til at det er påvist at trakassering har store konsekvenser for dem som opplever det.
Likestilling og trakassering
Rådgiver Hanna Bakke-Jensen (bildet over) har vært en av dem som har arbeidet mest med temaet i Fiskarlaget den siste tiden.
Hun poengterte i sin innledning og oppdatering av organisasjonens arbeid at hun mener det er viktig å kunne se likestilling og trakassering som to ulike tema.
-Temaene tangerer hverandre, men det må være mulig å snakke likestilling uten at vi samtidig definerer dette som en prat om seksuell trakassering, sa hun.
Bakke-Jensen viste til at Fiskarlaget som ett av tiltakene nå vil ta steg for å bygge en ny generasjon tillitsvalgte.
-Vi er en breddeorganisasjon som må representere bredden, og likestilling betyr utvikling, understreket hun.Hun påpekte behov for å utvikle organisasjonen ved å etterspørre tillitsvalgte med ulik kompetanse og ulike perspektiver.
-Målet må være at vi med vårt utviklingsarbeid bidra til at det finnes gode forbilder både på land og til sjøs, sa hun og omtalte det som et høydepunkt at Nord Fiskarlag tirsdag valgte to kvinner inn i det nye styret. Hun påpeker det som historisk at et styre i Fiskarlaget har to kvinner.
Nye kurs
Kurstilbudet i organisasjonen er en del av Norges Fiskarlags langsiktige arbeid med å bygge organisasjonen og Hanna Bakke-Jensen benyttet anledningen til å informere delegatene og gjestene i møtet om det nye kurstilbudet.
Norges Fiskarlag vil i løpet av denne uka komme med mer informasjon om organisasjonskurset i en egen omtale.
Kurset vil blant annet ta opp i seg den interne gjennomgangen og forbedringen av egne rutiner for varsling og trakassering som vi det siste året har gjort i organisasjonen.