Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
13.09.2019

Torsk mot astma

Ny ernæringsforskning

Tidligere diettråd som frarådet å gi fisk til barn under ett år fordi barnet kunne utvikle sykdommer som allergi må kanskje revideres etter ny forskning med helt motsatt konklusjon.

– Jeg syns det er ganske fenomenale funn at det betyr så mye at barnet får fisk første leveår. Hvis barnet spiser fisk én gang per uke ved ett års alder så har det ca. 30 prosent reduksjon av allergirelaterte sykdommer fram til seks års alder, sier førsteamanuensis ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU, Torbjørn Øien. 

Studien ble internasjonalt publisert i forskningspublikasjonen Nutrients. Det var NRK Trøndelag som skrev først om dette.

Barn skal spise fisk tidlig i livet. Det gir en veldig stor helsegevinst. Og det har ikke noe å si om det er fet eller mager fisk – så lenge ungene spiser fisk. 

Undersøkelsen er gjort på 4000 barn som ble fulgt fra svangerskapet og fram til de var seks år, og er utført av forskere ved St. Olavs hospital og NTNU.

Eksem og astma

Barna ble fulgt fra de var i mors liv, gjennom ammeperioden, spedbarnstiden og opp til de var seks år gamle.

– Det vi ville undersøke var om det var kostholdet til mor under svangerskap og amming som betydde noe for å forebygge allergi, eller om det var barnets kosthold som betydde mest, sier Øyen.

Forskerne har avdekket veldig stor forskjell på hvordan det gikk med barn som fikk fisk eller tran minst én gang i uka allerede fra ett års alder i forhold til de som spiste dette sjeldnere.

– Vi har sett på dem som har spist fisk én eller flere ganger hver uke, kontra de som spiser mindre. Det er der vi har sett de store forskjellene i helsegevinst, sier Øyen.

Trenger ikke være fet fisk

Å spise fisk hadde ikke bare en effekt på eksem, men også astma og pipende pusting ble det mindre av blant barna som spiste fisk eller fikk tran allerede fra de var rundt ett år gamle.

– Vi kan ikke se at det er veldig stor forskjell i helsegevinstene om de spiser fet eller mager fisk, det vi ser er at alle typer fisk er viktig for å forebygge allergi, sier Melanie Rae Simpson, som er postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU/St. Olavs hospital.