Tidenes høyeste verdi
Eksport i november
Norge eksporterte sjømat for 17,3 milliarder kroner i november. Det er en økning på 1 milliard kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.
– Vi har lagt bak oss flere måneder på rad med solid vekst for sjømateksporten, og denne trenden fortsatte i november. Takket være prisvekst på laks, makrell, torsk, hyse og sild var dette tidenes beste november målt i verdi, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, i månedens omtale av eksporten.
Ingen valutaeffekt totalt
I motsetning til tidligere har sjømateksporten denne gang ikke fått drahjelp av en svak norsk krone.
Han understreker at selv om norsk sjømateksport øker i verdi, betyr ikke dette gull og grønne skoger for næringsaktørene.
– På villfangstsiden er mange bekymret for konsekvensene av nye kvotekutt, i landindustrien hardner kampen om råstoffet til, mens mange lakseselskaper merker større biologiske utfordringer når havtemperaturen stiger. Når dette kombineres med økt kostnadsvekst og en skjerpet global konkurranse, er det mange som har fått en mer krevende økonomisk hverdag samtidig som sjømateksporten øker, sier Christian Chramer.
Går mot ny eksportrekord
Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 160,4 milliarder kroner. Det er 2,3 milliarder kroner, eller 1,5 prosent, høyere enn på samme tid i fjor.
– 2024 har så langt vært et verdimessig godt år for norsk sjømateksport. Høyere priser har i stor grad kompensert for kvotekuttet til torsk, sild og makrell. Hvis den gode utviklingen fortsetter også i desember, vil vi passere fjorårets eksportrekord på 172 milliarder kroner ved årets slutt, sier Christian Chramer.
Historisk god høst for sild og makrell
Laks, sild og makrell er tre av artene som har bidratt til verdiveksten hittil i år.
– Denne høsten har vært historisk god for makrell og sild. I de tre siste månedene har prisene for disse artene nådd historisk høye nivåer, og etterspørselen er stor i de viktigste markedene. Samtidig passerte eksportverdien for laks i november for aller første gang 12 milliarder kroner og befester sin posisjon som norsk sjømats viktigste eksportvare, forklarer Christian Chramer.