Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
27.09.2017

– Talte fiskernes sak

Takker Per Fugelli

– Norske fiskere hadde en spesiell plass i legegjerningen til Per Fugelli og vi har grunn til å være ham takknemlig, sier leder Kjell Ingebrigtsen.

Folkekjære Per Fugelli døde 13. september 2017, 73 år gammel.

Etter medisinutdannelsen arbeidet han de tre første årene som distriktslege på Værøy og Røst og deretter i Porsanger i tre år. Disse årene hadde stor betydning for vegen han gikk videre noe som kommer til uttrykk i flere av de bøkene han ga ut.

Han ga uttrykk for dette gjennom en sterk fascinasjon for samspillet mellom kystfolket og naturen og utfordringene som var knyttet til å høste fra naturen.

Omfattende fiskerirelasjon

Per Fugelli var forfatter og medforfatter til om lag 50 bøker og de tre første var alle relatert til erfaringene fra Lofoten:

  • Doktor på Værøy og Røst. Gyldendal, 1977.
  • Helsetilstand og helsetjeneste på Værøy og Røst. Universitetsforlaget, 1978.
  • Bruk av legemidler på Værøy og Røst. Universitetsforlaget, 1978.

Per og Fiskarlaget

– Jeg husker Fugelli spesielt fra «Fiskerens helsebok» som kom ut og ble laget for Norges Fiskarlag i 1984. Boka var med på å bevisstgjøre oss fiskere og samfunnet om grunnleggende forbedringsmuligheter på dette området. I tillegg var han også i en årrekke fast spaltist i Norges Fiskarlags medlemsorgan «Mea», før han i 1992 var medforfatter til «Fiskerens arbeidsmiljøbok.» Alt dette viser hvor sterkt opptatt han var av fiskeren, kystbefolkningen og naturen, sier Kjell Ingebrigtsen.

Per Fugelli var professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo, og Ingebrigtsen tror denne rollen voks frem med utgangspunkt i det engasjementet Fugelli hadde for kystfolket og de erfaringene han høstet i de første årene som lege.

– Jeg er overbevist om at Per Fugelli var den stemmen vi som fiskere trengte og som bidro til en rekke tiltak og forbedringer på helse- og sikkerhetsområdet, sier Kjell Ingebrigtsen.

– Et tydelig eksempel på nettopp det ligger i at han var medforfatter av arbeidsmiljøboken sammen med Halvard Aasjord. Aasjord var en av pionerene innen arbeidet med å synliggjøre og strukturere sikkerhetsarbeidet og har gjennom sitt virke i SINTEF Fiskeri- og havbruk (nå: SINTEF Ocean) bidratt til å gjøre et stort arbeid for økt fokus og synliggjøring av fiskernes arbeidssituasjon.

TAKK!

– På vegne av fiskerne vil jeg takke Per Fugelli for det store arbeidet han har gjort for oss som næring, og personlig vil jeg si at jeg alltid vil huske Per Fugelli for den rausheten han evnet å vise og for den nærhet han kjente overfor oss fiskere. Vi lyser fred over hans minne, sier Fiskarlagets leder Kjell Ingebrigtsen.