
Suksess med vorspiel
SALT og Fiskarlaget
Grønt skifte engasjerer, og i alle fall om man skal bruke antall deltagere i et møte som et mål. For, det var smekk fullt i SALTs lokaler på hurtigrutekaia i Svolvær torsdag kveld da Fiskarlaget og SALT inviterte til faglig vorspiel.
En rekke dagsaktuelle spørsmål i det grønne skiftet ble satt på dagsorden. På en drøy time ble fire ulike tema debattert av en rekke aktører med både faglig ansvar og aksjer i både forbedringer og mulige løsninger.
Dette var temaene i arrangementet:
- Kan vi verne oss til mer fisk i havet? Hvordan kan vi sikre både vern og bærekraftig bruk?
- -Er framtidas fiskeredskaper nedbrytbare? Nye materialer i kampen mot marin forsøpling.
- -Avfall fra fiskeflåten – hvordan kan havnene rigges best mulig for mottak av vanlig avfall, oppfisket avfall og utrangerte redskaper?
- -Klimautslipp i fiskeflåten – kan reguleringsendringer gi utslippsreduksjon?

Mange av de nær 70 i salen (bildet over) var nok spesielt spent på det siste av de fire debatt-temaene:
- Klimautslipp i fiskeflåten – kan reguleringsendringer gi utslippsreduksjon?
Statssekretær Kristina Sigurdsdóttir Hansen fra Nærings- og fiskeridepartementet slo umiddelbart fast at tallenes tale er tindrende klare:
-Norge har forpliktet seg til å redusere 50 prosent av våre utslipp frem til 2030.
Fiskarlagsleder Kåre Heggebø omtalte umiddelbart dette målet som uoppnåelig: – Jeg ser de vedtatte utslippskuttet til 2030 som en Mission Impossible, slo han fast.
Nofimaforsker Jon Isaksen fulgte på sin sine opp med å vise til at et pågående forskningsprosjekt, der også SALT er med, nettopp ser på hvordan det er mulig å få miljøgevinster gjennom måten fiskerireguleringene utformes på.
Han «provoserte» tilhørerne i forsamlingen med å peke på at det jo er billigere å ta fisken når den er i Vestfjorden enn når den må tas langt til havs.
-Nedsiden er at det blir en annen type sesong, slo han fast.

En viktig del av denne typen møtepunkt, er anledningen til å ta en godprat. Her er Kåre Heggebø i samtale med statssekretær Kristina S. Hansen.
Kåre Heggebø påpekte for sin del at: -Jons eksempler er mulig å legge opp til, men vil ha en stor pris. Vi vil ikke kjenne igjen næringen om det løpet skal gås helt ut, sa han og trakk frem at i stedet bør bli mer avgrensede grep. Som – at det gjøres endringer i slumpfiskordningen og endringer eller justeringer av kvotebytteordninger som et mer naturlig startpunkt enn de mer dramatiske tiltakene.
-Mye av dette er kontroversielt, men vi må våge å diskutere det, sa lederen i Fiskarlaget.
Statssekretæren var også innom at det i fremtiden nok kommer på plass andre energibærere enn i dag; altså reelle og gode alternativ til marin gassolje, og at også endringer i redskapsbruk må være en del av de fremtidige løsningene.
-Vi må gjøre en del for å få ned klimautslippene og vi må finne løsninger for en naturbasert næring som vår, sa hun.
Statssekretær Kristina Sigurdsdóttir Hansen konkluderte med at temaene og eksemplene man rakk å komme innom i løpet av de få minuttene debatten varte kommer til å være og bli en del av reguleringsdiskusjonene for 2026.
-Ja, sa hun, med klar adresse til fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen som satt i benkeraden hos SALT, og også deltok i to av de fire debattene.

De fire som var sentral i forberedelse og gjennomføring av arrangementet hos SALT i Svolvær var f.v. Hilde Rødås Johnsen og Kjersti T. Busch fra SALT, og Marit Hiim Haugseth og Maria Pettersvik Arvnes fra Fiskarlaget. I den andre halvdelen av det faglige vorspielet var det tid for en god prat med god mat og drikke til.
Tett samarbeid
Arrangementet ble til i et tett samarbeid mellom SALT og Fiskarlaget.
Flere av deltagerne ga uttrykk for at det var fornøyd med å få informasjon, innsikt og kunnskap om temaene som ble tatt opp.
Marit Hiim Haugseth fra Fiskarlaget ledet alle de fire kort-debattene, og hun likte at vi med samlingen fikk frem en bredde i de temaene det nå arbeides med i ulike deler av næringen.
-Og så er det gledelig at vi kan samles så mange som 60 stykker til et slikt arrangement under LofotFishing, sier hun.
-Det er viktig og nyttig å samtale om disse utfordringene med samfunnsaktørene som er involvert i de ulike delene av det grønne skiftet.
-Dette ble jo bokstavelig talt bare små smakebiter av alle disse viktige debattene, som alle er med på å påvirke hverdagen og fremtiden til fiskerinæringen. Men – vi må sammen arbeide videre for å finne gode og fornuftige løsninger på de mange utfordringene vi står overfor, avslutter hun.