Dette er en arkivert artikkel fra gammel nettside. Formateringsfeil og mangler kan forekomme.
03.11.2022

Stadige rekorder

Passert 2021-tall

I oktober ble det eksportert norsk sjømat for 15,4 milliarder kroner. Dette er tidenes høyeste verdi i en enkeltmåned og en økning på 3,3 milliarder kroner, eller 27 prosent, fra samme måned i fjor.

Eksportverdien i oktober var 727 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var september 2022.

En halv milliard om dagen

– Norsk sjømateksport opplevde en historisk vekst i oktober. Verdien på 15 milliarder kroner er ikke bare en solid rekord. Det betyr at vi hver eneste dag i denne måneden eksporterte sjømat for i underkant av 500 millioner kroner. Det er enorme tall og forteller hvor viktig denne næringen er for Norge, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer.

Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 123,9 milliarder kroner. Det er 27,1 milliarder kroner foran samme periode i fjor.

Har passert verdien for hele 2021

– 25. oktober passerte vi eksportverdien for rekordåret 2021. Da var verdien for hele året på 120,8 milliarder kroner. Med en god utvikling i årets to siste måneder vil eksportverdien av norsk sjømat passere 150 milliarder kroner i 2022. Det er imponerende og nær en tredobling på ti år, sier Chramer.

Så langt i år er det oppnådd rekordhøy eksportverdi for en rekke arter, som laks, torsk, ørret, sei, hyse og reker. Christian Chramer understreker likevel at det ligger et dystert slør over den sterke veksten.

Hard kamp om proteinene

– Vi lever i en svært krevende og urolig tid, med høy matinflasjon og hard kamp om proteinene over hele verden. Dette har ført til historisk høye priser for norsk sjømat. I tillegg bidrar en svakere norsk krone i oktober til å løfte eksportverdien. Prisen i norske kroner blir høyere med en svakere norsk krone, forklarer Chramer.

En strammere privatøkonomi bekymrer

Andre utfordrende faktorer er endringene i sjømatkonsumet og en strammere privatøkonomi i husholdningene i de store markedene.

– Fra flere land meldes det om en nedgang i hjemmekonsumet av sjømat, samtidig som restaurantmarkedet opplever krevende tider. Forventninger om en betydelig svakere økonomisk utvikling kaster derfor en skygge over utsiktene framover, understreker Sjømatrådets administrerende direktør.

I oktober var det totalt 116 land som kjøpte norsk sjømat. Dette er like mange som i samme måned i fjor.

De største markedene for norsk sjømateksport i oktober var Polen, USA og Danmark.

USA hadde størst verdivekst denne måneden. Her var det en økning i eksportverdi på 581 millioner kroner, eller 83 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til USA endte på 10 866 tonn, noe som er 18 prosent høyere enn samme måned i fjor.

Les detaljer og se statistikk og grafikk hos sjømatrådet. (ekstern lenke)