Sprer kunnskap til unge
4 500 elever nådd
Undervisningsopplegget er så populært at Kari må si nei til mange hundre. Nå har hun for sjette gang delt fascinasjonen for mat og hav med skoleelever i Trondheim. 4500 har deltatt i opplegget. Til nå.
«Velkommen av havet – historien bak smaken» er en så populær formidlingsopplevelse at biolog Kari H. Bachke Andresen ikke kan ta mot alle skoleelevene som ønsker å delta.
I samarbeid med NTNU Vitenskapsmuseet og Den kulturelle skolesekken i Trondheim kommune har hun i november kjørt opplegget for sjette gang. Denne gangen var det plass for 700 elever og lærere fra 4., 6. og 9.-trinn da dørene ble åpnet ved NTNU Vitenskapsmuseet.
Brenner for havet
Kari er utdannet biolog og har en allsidig erfaring fra marine næringer, tverrfaglig forsking og forvaltning. Hun er opptatt av å spre glede, engasjement og kunnskap om marine råvarer, natur, miljø og historie.
– Det er veldig artig at interessen er så stor.
Formidlingatilbudet tilbys Trondheimsskolene, og omlag 4500 elever og lærere har deltatt så langt. Søkningen på tilbudet har vært svært godt, og mange skoler som ønsket å sende sine elever har dessverre ikke fått plass, forteller hun.
Bildetekst: Elevene tilbereder selv smakebiter av både laks, sild, kveite, blåskjell, krabber, blekksprut og tare. Oppskrifter legges ut på NTNU Vitenskapsmuseets facebookside.
Se, kjenne og smake
I undervisningsopplegget får elevene se, kjenne, lukte og smake på flere av de spiselige artene vi finner langs kysten, og spesielt i den artsrike Trondheimsfjorden. Etter innledende samtale om artenes biologi og levevis får elevene sanse råvarene. Det er levende arter i saltvannsakvariet, og elevene får se, lukte og ta på arter i kjøledisken. Det hele avrundes ved at dyktige kokker tar elevene med på å lage noe «godt» fra havets bord for å utfordre smaksløkene.
– Ønsket er å spre kunnskap og engasjement til barn og unge om lokale marine råvarer, om artenes levevis og hvordan de blir benyttet. Håpet er å få elevene til å forstå historien til sjømaten som blir servert – «Historien bak smaken». Det handler om grunnlaget for forvaltning, kulturoverføring og ressursutnyttelse, og ikke minst ressursnytelse. Vi ønsker at alle skal få en unik matopplevelse, sier Bachke Andresen.
Tverrfaglig samarbeid
Det er et bredt tverrfaglig samarbeid som gjør det mulig å få til opplegget ved Vitenskapsmuseet i Trondheim.
Kari H. Bachke Andresen får bistand av biologistudenter fra NTNU som er engasjert i formidlinga i tillegg til museumspedagog Solbjørg Pedersen og Kari selv.
Dyktige kokker fra Trondheim gir elevene gode råd og veileder også elevene til å lage nydelige smakebiter av sjømaten.
Dernest er det en rekke aktører fra både villfisksiden, havbrukssiden og landindustrien som bidrar til at formidlingsopplegget kan kjøres for så mange elever.
Kari H. Bachke Andresen sier hun opplever at interessen fra skolene fortsatt er stor og at hun derfor håper det fortsatt skal være mulig å få støtte til å gjennomføre tilbudet videre.