28.02.2025

Sør sier nei til torsk

Omfattende svar

Sør-Norges Fiskarlag har i samarbeid med Nord Fiskarlag lagt inn en omfattende klage på akvakulturtillatelse ved Jonskjæret i Smøla kommune på Nordmøre. Det er gitt tillatelse for oppdrett av torsk på lokaliteten.

Tillatelsen som er gitt av Møre og Romsdal fylkeskommune, gjelder akvakultur for en torskelokalitet med 3500 tonn maksimal biomasse (MTB) matfisk.

Sør-Norges Fiskarlag har klaget på saksbehandlingen fordi den har vært mangelfull og lokaliteten berører viktige fiskeriinteresser og mange medlemmer. I det aktuelle området er det dokumentert omfattende fiske på flere arter, 20 viktige gytefelt/gyteområder for torsk og alle arter og påpekt at fiskerinæringen ikke er hørt.

Sør-Norges Fiskarlag har gitt en omfattende tilbakemelding på 60 sider som går gjennom en rekke forhold, og oppsummerer med at tillatelsen må defineres som ugyldig.

Må omgjøres

Som løsning foreslår Sør-Norges Fiskarlag at tillatelsen omgjøres.

I klagen redegjøres det grundig for de miljørisikoer som gjør seg gjeldende ved etablering av torskeoppdrett i åpne merder, og konkluderes med at det ikke er godtgjort at lokalitet Jonskjæret er miljømessig forsvarlig.

I klagen vises det til at den tillatelsen som er gitt, ikke er bygd på forutsetningene som ligger i lovverket.  Naturmangfoldloven § 8 er tydelig på en rekke forhold som ikke er tatt hensyn til og Sør-Norges Fiskarlag anfører derfor at bestemmelsens vilkår klart nok ikke er oppfylt.

Det påpekes også at heller ikke Fiskeridirektoratets fraråding eller de lokale Fiskarlagenes uttalelser er ilagt vekt i behandlingen av akvakultursøknaden.

-Tillatelsen er slik sett gitt uten at det er lagt vekt på «kunnskap som er basert på generasjoners erfaringer gjennom bruk av og samspill med naturen, herunder slik samisk bruk, og som kan bidra til bærekraftig bruk og vern av naturmangfoldet» jf. naturmangfoldloven § 8 annet ledd. Bestemmelsen er en skal-regel og kan ikke utelates, påpekes det i klagen til fylkeskommunen.

-Aktiver «hold knappen»

Daglig leder Janita Arhaug i Sør-Norges Fiskarlag sier de i klagen ber om flere grep, i medhold av de mulighetene som forvaltningsloven gir.

-Vi har påpekt at dersom klagen ikke blir tatt til følge av fylkeskommunen ber vi om at klagen oversendes til klageinstansen, som er Fiskeridirektoratet, for endelig avgjørelse og at klagen gis såkalt oppsettende virkning.

Oppsettende virkning betyr at et forvaltningsvedtak ikke settes i kraft fordi det er klaget på det. Vedtaket kan i så fall ikke tre i kraft før klagen er behandlet og eventuelt forkastet.

Sør-Norges Fiskarlag har bedt om en hurtig tilbakemelding på hvorvidt begjæringen om oppsettende virkning etterkommes.

Janita Arhaug gir kollegene i Nord Fiskarlag honnør for bistanden de har gitt og for det gode administrative samarbeidet de har. I bildet ser du fra venstre: Øyvind Arntzen, Ida Sandvik, Hanne Fagertun, Karoline Hasti Rutle og Marianne Sandstad.

Samarbeid med Nord

Janita Arhaug opplyser at de har dratt veksler på intern kompetanse i organisasjonen i arbeidet med denne klagen.

-Nord Fiskarlag ved Øyvind Arntzen og Karoline Hasti Rutle har hjulpet oss i Sør-Norges Fiskarlag i forbindelse med klagesaken. Vi er både imponert over arbeidet, og veldig takknemlig for å kunne benytte kompetansen til Øyvind og Karoline på et saksfelt vi så langt ikke har like mye erfaring med. Dette er et supert eksempel hvordan vi nå samarbeider på tvers av medlemslagene i Norges Fiskarlag og på den måten kan gi våre medlemmer god og relevant bistand, sier Janita Arhaug.

Du kan lese klagen på tillatelsen til torskeoppdrett i vedlegget nedenfor: