
Smekk fullt
Fiskerne møtte opp
Mange fiskere tok onsdag turen til Fiskarmøtet i Lofoten, selv om både innsiget er dårlig og fartøyene er få i Henningsvær. Omkvedet – er at prisene berger sesongen.
Mellom 50 og 60 fikk plass, og både pizza og marsipankake gikk unna for de fremmøtte.
Fiskarkvelden ble satt sammen av bidrag fra de tre som skal delta på samme stand under årets LofotFishing i Kabelvåg; Sildelaget, Råfisklaget og Fiskarlaget.
Organisasjonene har tidligere samarbeidet under fanen «Fiskernes fellesstand» på Nor-Fishing i Trondheim og tar nå dette stedet også i Lofoten.
Som et oppspark til messa var det naturlig å invitere til Fiskarmøte og ledere og ansatte i de tre organisasjonene bidro med innsikt og ulikt innhold i det to timer lange møtet.
Etterlysning!
Fiskarlagets leder Kåre Heggebø kom blant annet med en etterlysning i sitt innlegg.
Han pekte på at næringen ikke aner hvordan utslippene fra flåten skal kunne kuttes med 50 prosent frem til 2030.
-Vi er pålagt omfattende mål, men det finnes i praksis ikke virkemidler for å bidra til å ta noen steg. Jeg savner virkemidler og vilje til å bli tatt i rett retning av myndighetene, sa han og pekte på at det er stor raushet med offentlige milliardtilskudd til havvind, men ingen tilsvarende ordninger for fiskeriene.
Kåre Heggebø har tidligere påpekt at også utbygging av landstrøm for flåten vil være et viktig bidrag.
-Kan flåten ligge til kai og få strøm fra land, så er det påvist at dette vil ha en svært positiv effekt, men heller ikke der går det fort nok, sier han.
Han informerte også om kronikken Fiskarlaget har gått ut med knyttet til at Høyre, som har sitt landsmøte denne uka og Frp som møtes i mai, begge skal ta stilling til å åpne for oljevirksomhet i området Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).
- Les kronikken i denne lenken eller her:
Passerte ny milliard
Samme dag som Fiskarmøtet ble holdt, passerte Råfisklagets omsetning seks milliarder kroner. Det er nesten ti prosent foran fjoråret, til tross for at det er levert hele 12 prosent mindre i volum av sjømat.
Administrerende direktør Svein Ove Haugland (bildet under) sa at det går i rett retning i et fiskerperspektiv, samtidig som han uttrykte bekymring for landsiden i næringen.

Haugland la også frem tall som viste at omsetningen av fersk torsk har en prosentvis nedgang på 33 fra i fjor til i år, mens prisen er opp med hele 38 prosent.
-Det er et historisk høyt prisnivå på torsk, sa Haugland.
Makrell i føringen
Også Sildelagets administrerende direktør Jonny Berfjord (bildet nedenfor) kunne informere om at lagets omsetning ligger foran fjoråret, med hele 500 millioner. I 2024 var omsetningen tett på 15 milliarder, og det er makrellen som er klart størst.
Sildelaget ser også for makrellen den samme utviklingen som Råfisklaget forteller om for flere av sine hovedarter.
-På sild vi så langt ikke sett den samme utviklingen, sa han og henviste til en stabil prisutvikling.

Faginfo og utstyrsutvikling
De to siste postene på programmet var det ansatte i Fiskarlaget som bidro med.
Karoline Hasti Rutle fra Nord Fiskarlags kontor i Bodø ga en bred introduksjon til det omfattende arbeidet som gjøres i alle deler av organisasjonen knyttet til areal- og miljøsaker.
Hun mener det er et viktig fagfelt og informerte om at det er et omfattende arbeid som må gjøres for å ivareta fiskeri-interessene.
Hun opplyste at det i 2024 var hele 756 journalposter i Nord Fiskarlags arkiv som omhandlet saker knyttet til hele bredden av denne typen saker; som naturmangfold, dispensasjonssaker, forvaltningsplaner for marine verneområder, og saker som gjelder flytebrygger, mudring, utfylling og kabler.

Karoline Hasti Rutle ønsker fiskernes hjelp for å kunne bidra til å tale deres sak i alle de ulike areal- og miljøsakene som løpende påvirker næringens vilkår langs kysten. Bak ser vi to av hennes kolleger i Nord Fiskarlag, daglig leder Hanne Fagertun og Øyvind Arntzen.
‘
Hun kom også med et frieri til fiskerne om å bidra til at administrasjonen får tilstrekkelig oversikt over alle disse sakene.
-Vi er ikke rettmessig høringspart i mange saker, og det gjør at vi ikke alltid tilgang til høringssaker. Hjelp oss derfor med informasjon om dette, var hennes oppfordring.
Det skal også lages en interkommunal kystsoneplan i alle lofotkommunene i 2026.Det er et stort arbeids som skal gjøres, og dette betyr også at Fiskarlaget må sette av store ressurser for å arbeide med fiskernes interesser, sa hun.

Fiskarlaget fikk bøtevante innspill både i Fiskarmøtet og i møte med andre fiskere under besøket i Lofoten.
I avslutningen av møtet sendte Maria Pettersvik Arvnes rundt det nye bøtebeltet som Fiskarlaget har fått laget i et samarbeid med Nothuset.
Beltet er et tiltak for å samle opp avkapp på en praktisk måte og samle bøteutstyr i en hendig veske som klipses fast rundt midjen, tilsvarende et snekkerbelte.
Fiskarlaget har fått en rekke innspill til utformingen av beltet og dette vil bli lagt til grunn for videre tilpasninger.

Vi har sjelden sett så få fartøy og så liten aktivitet som dette året i Henningsvær. Det bekrefter også lokale fiskere, som fremdeles har håp om at fisken skal sige nordover på innersiden av Lofoten.