Sildas nasjonaldag
Markeringer i Oslo
15. juni er sildas nasjonaldag og det blir blant annet en rekke markeringer i løpet av dagen i Oslo. Sildas venner er primus motor for markeringene.
Det er nettverket Sildas Venner som inviterer til en smak av havets sølv og bordets gull i Oslo.
Klokken 10.00 blir det flaggheising (av det gamle norske flagget sildesalaten) hos Fenaknoken i Tordenskioldsgate 12 som samler produkter til smaking og salg.
Kl. 17 inviterer Norges Sjømatråd til happening og internasjonalt inspirerte silderetter i Oslos nye mat- og kultursenter Vippa, ytterst på Vippetangen.
Kl. 19 åpnes dørene på Café Christiania (vis a vis Stortinget) hvor Sildas Venner arrangerer sitt seminar Sild og akevitt.
Halvor Heuch fra Arcus skal her holde et foredrag om temaet «Norsk akevitt og norsk sild, to kvalitetsprodukter som har erobret verden – men blir de profeter i eget land?». Marius Ottesen fra Pelagia presenterer norsk jomfrusild. Det blir også en egen sildebuffet.
Matjes
Navnet Matjessild kommer fra det nederlandske ordet maatjesharing. Maatjes betyr jomfruelig. Sild som blir brukt til matjessild er treårig kjønnsmoden sild som ikke har rukket å utvikle rogn eller melke. Denne silden inneholder mye sunt fett.
I Nederland spises det om lag 30 000 tonn matjes hvert år og om lag 12 000 tonn av dette leveres via anlegg i Egersund, som er blant de største leverandørene i Norge.